PIMCO: Bank of England verlaagt rente, voorzichtigheid blijft troef

PIMCO: Bank of England verlaagt rente, voorzichtigheid blijft troef

Monetair beleid Verenigd Koninkrijk
Engeland.jpg

De Bank of England (BoE) heeft de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd naar 4,25%, zoals verwacht door de markt. Toch zaten er enkele opvallend 'hawkish' elementen in de aankondiging, stelt Peder Beck-Friis, econoom bij PIMCO.

“Hoewel twee leden voor een grotere verlaging van 50 basispunten stemden, pleitten twee anderen voor een pas op de plaats. Die driedeling toont aan dat er uiteenlopende visies zijn op de economische vooruitzichten,” aldus Beck-Friis.

Ondanks de renteverlaging blijft de centrale bank voorzichtig opereren. De BoE houdt vast aan een beleid van “geleidelijke en behoedzame” stappen, zonder haast om de rente verder te verlagen. “We zien dit vooral als een afwachtende stap. De BoE lijkt vooral tijd te willen winnen, gezien de aanhoudende onzekerheid over economische groei en inflatie,” zegt Beck-Friis.

Toch verwacht PIMCO dat de BoE in de tweede helft van het jaar mogelijk sneller zal versoepelen. Beck-Friis wijst op het huidige renteniveau, dat ruim boven de geschatte neutrale range van 2% tot 3% ligt. “Met een restrictief begrotingsbeleid en afzwakkende wereldhandel zal de druk op monetair beleid toenemen om als schokdemper te fungeren. Dat zou zelfs tot een sneller en ruimer beleid kunnen leiden,” aldus Beck-Friis.

Op dezelfde dag maakten de VS en het VK een handelsovereenkomst bekend. Beck-Friis verwacht echter geen grote economische impact. “Dit is een zeer beperkt akkoord; de basisheffing van 10% blijft intact en alleen sectorale tarieven op auto’s, staal en aluminium worden verlaagd. We verwachten geen merkbare invloed op de Britse economie,” zegt hij. Volgens PIMCO blijven het begrotingsbeleid en de BoE-beslissingen veel belangrijker voor de vooruitzichten.

PIMCO blijft positief over Britse staatsobligaties (gilts). “We vinden gilts nog steeds aantrekkelijk vanwege de hoge aanvangsrendementen, strak Brits begrotingsbeleid, wereldwijde handelsonzekerheid en een de verwachting van een bescheiden economische groei in het VK” besluit Beck-Friis.