Invesco: Afwaardering kredietstatus moet Amerikaanse overheid wakker schudden

Invesco: Afwaardering kredietstatus moet Amerikaanse overheid wakker schudden

Obligaties Verenigde Staten
Amerika (01)

De afwaardering van de Amerikaanse kredietstatus door Fitch geldt hopelijk als een wake-up call voor de Amerikaanse overheid. Hoewel de markten dit keer veel minder heftig reageerden dan in 2011, toen de S&P de Amerikaanse kredietrating verlaagde, is het tijd voor actie.

Kristina Hooper, Hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder Invesco: 'Idealiter gaan beleidsmakers met elkaar rond de tafel zitten om een shutdown van de overheid te voorkomen.'

Beleidsmakers moeten volgens Hooper ook een manier vinden om de begrotingstekorten terug te dringen. 'Al is dat geen makkelijke opgave, bleek tien jaar geleden al bij de poging van de Simpson-Bowles Commissie. Het zou helpen als de Fed snel begint met het verlagen van de rente, om zo ook het percentage dat de Amerikaanse overheid betaalt op haar enorme schuld te verlagen.'

Komen de beleidsmakers niet tot een akkoord, dan is de kans op een patstelling die uiteindelijk resulteert in een shutdown van Amerikaanse overheid aanzienlijk, waarschuwt Hooper. Zo’n shutdown kan de economie op de korte termijn wat remmen, maar vooral de psychologische kosten zouden erg hoog zijn.

'Een vertrouwensverlies in de overheid kan leiden tot fikse marktvolatiliteit en mogelijk tot nog meer kredietverlagingen', concludeert ze.