LGIM: Stilte voor de storm in markt niet-bancaire leningen

LGIM: Stilte voor de storm in markt niet-bancaire leningen

Obligaties
Outlook vooruitzicht (12) crisis storm op komst

'In 2023 blijft de markt voor niet-bancaire leningen veerkrachtig, gedreven door stijgende rentetarieven en het feit dat banken zich terugtrekken uit de leningenmarkt', aldus Lushan Sun, Private Credit Research Manager Real Assets bij vermogensbeheerder LGIM in de vooruitblik op de tweede helft van dit jaar.

'We gaan ervan uit dat het restrictieve monetaire beleid van kracht blijft totdat de inflatie onder controle is', wat mogelijk kan leiden tot een 'gecoördineerde recessie in de VS en Europa', aldus Sun.

De focus verschuift naar kredietrisico als dominante prestatiebepaler, terwijl de macro-economische omgeving gunstig is voor 'activa van hogere kwaliteit', benadrukt Sun. Hoewel hogere rentes gunstig zijn voor papier met een korte looptijd, ziet Sun dat ook activa met een langere looptijd aantrekkelijk zijn voor beleggers gericht op inkomen of afdekken van risico. Terwijl de cash- en obligatierendementen aantrekkelijk lijken ten opzichte van het historisch gemiddelde, zijn de spreads meer gemiddeld.

Beleggers worden voorzichtiger en de vraag naar hoogwaardige activa blijft sterk, maar over het algemeen zijn beleggers 'minder agressief wat betreft prijs', merkt Sun op. Het premieniveau ten opzichte van staatsobligaties is dit jaar over het algemeen hoger dan gemiddeld, wat wijst op een beleggers-vriendelijke dynamiek.

De divergentie tussen defensieve en zwakkere cyclische uitgevers neemt toe, waardoor de laatste groep betere voorwaarden moeten bieden om beleggers aan te trekken. Deze situatie verschilt van de markt voor overheidspapier, waar de spread-afwijking tussen sectoren laag is binnen het beleggingswaardige segment, aldus LGIM.

LGIM ziet ook interesse in nieuwe vorm van private credit: natuurtransacties. Een hooggewaardeerde (AAA- tot A-rated) derde partij onderschrijft het kredietrisico van de lener (vaak een opkomend land). Het lenende land verplicht zich om de bespaarde schuldkosten te besteden aan milieu- of maatschappij-gerelateerde projecten. Dit stelt beleggers in staat om belangrijke natuurbeschermingsinspanningen te financieren. Onafhankelijke liefdadigheidsinstellingen/auditors bewaken de voortgang en delen boetes uit als de afgesproken mijlpalen niet worden gehaald.

'Met ons uitgangspunt van een synchrone recessie in de VS en Europa de komende maanden, blijft LGIM de voorkeur geven aan 'hoge kwaliteit' en investeren in papieren met een lange looptijd en een vaste rente', vertelt Sun. Daarmee verkiest de vermogensbeheerder investment-grade en cross-over private kredietverlening boven high-yield, en defensieve emittenten boven cyclische.

'De aandelenmarkten en kredietspreads lijken vooralsnog geen recessie te hebben ingecalculeerd – wat haaks staat op de strijd die de centrale banken voeren tegen inflatie. Tenzij er een zachte landing komt, lijkt verdere volatiliteit wat betreft rentes en spreads waarschijnlijk', concludeert Sun.