L&G: Aziatische obligaties bieden diversificatie in onzekere markt

L&G: Aziatische obligaties bieden diversificatie in onzekere markt

Obligaties Azië
China (9) - Azië

Ooit beschouwd als een niche binnen een niche, is schuldpapier uit opkomende markten (EMD) uitgegroeid tot een volwassen beleggingscategorie — waarbij Azië steeds nadrukkelijker in de schijnwerpers staat.

'De regio biedt schaalbare mogelijkheden met aantrekkelijke rendementen binnen een grotendeels investment grade-universum,' zegt Raymond Wong, Portefeuillemanager bij het EMD-team van L&G.

Volgens Wong kunnen Aziatische obligaties een waardevolle bijdrage leveren aan het verbeteren van het risico-rendementsprofiel van beleggingsportefeuilles, zeker in het huidige renteklimaat.

De markt voor Aziatische obligaties in Amerikaanse dollars is inmiddels goed voor zo’n $900 miljard— vergelijkbaar met toonaangevende wereldwijde kredietindices — en omvat meer dan 450 emittenten uit zestien landen. Hoewel Chinese emittenten nog altijd circa 30% van de markt vertegenwoordigen, is het universum inmiddels veel breder en gevarieerder geworden. 'Beleggers profiteren van blootstelling aan uiteenlopende economieën zoals India, Indonesië, de Filipijnen en Zuid-Korea,' aldus Wong.

Ongeveer 60% van de index bestaat uit bedrijfsobligaties, met een sterke vertegenwoordiging van financiële instellingen, nutsbedrijven en technologiebedrijven. Meer dan 85% van de emittenten beschikt inmiddels over een investment grade-rating. Die kwaliteitsverbetering is onder meer het gevolg van betere kredietbeoordelingen in landen als Indonesië en India, evenals door sterkere balansen bij ondernemingen.

De relatief korte looptijd van Aziatische obligaties (gemiddeld vier tot vijf jaar) maakt deze volgens Wong minder gevoelig voor rentebewegingen. 'En ondanks krappe spreads blijft het totaalrendement boven de 6% aantrekkelijk, zeker in vergelijking met ontwikkelde markten,' licht hij toe.

Het IMF verwacht een economische groei van 5,1% in opkomend Azië in zowel 2025 als 2026. Naast zwaargewichten als China en India leveren ook landen als Indonesië, de Filipijnen en Maleisië een substantiële bijdrage aan deze dynamiek. Lokale beleggers zijn inmiddels goed voor een derde van de wereldwijde vraag naar Aziatische obligaties — een trend die volgens L&G zal aanhouden dankzij relatief hoge dollarrentes en dalende lokale rentes.

In de huidige marktomstandigheden geeft Wong de voorkeur aan emittenten uit de sectoren hernieuwbare energie en gaming, vanwege hun sterke kasstromen, evenals aan investment grade-bedrijven uit Taiwan en Zuid-Korea. 'Het macro-economische momentum en de brede spreiding binnen de regio maken Aziatische obligaties tot een steeds interessanter component binnen wereldwijde portefeuilles', besluit hij.