Achmea IM: Kwartaalupdate LDI/Staatsobligaties Q2 | 2023

Achmea IM: Kwartaalupdate LDI/Staatsobligaties Q2 | 2023

Obligaties
Obligaties (03)

In het tweede kwartaal namen de zorgen over de economische groei weer toe en daalde inflatie verder. Aan de andere kant blijven centrale banken de beleidsrente verder verhogen zolang de inflatiedoelstelling van 2% nog niet in zicht is. Dit leidde tot een zijwaartse beweging op de obligatiemarkt, waarbij de Duitse 10-jaars rente het kwartaal aan de bovenkant van de bandbreedte afsloot op een niveau van 2,39%. Korter lopende rentes stegen harder, waardoor de rentecurve weer geheel inverteerde.

Na het herstel in het 1e kwartaal, liet de economische data in het 2e kwartaal weer een verzwakking zien. De inkoopmanagersindex voor de productiesector daalde verder en wijst op verder afnemende vraag. De servicesector houdt de economische groei nog op peil, maar liet tegen het einde van het kwartaal ook een lagere groei zien. Headline inflatie daalde verder van 6,9% naar 5,5% terwijl nu ook kerninflatie daalde van 5,7% naar 5,5%.

Ondanks de lagere inflatie blijft de ECB de rente verder verhogen, waarbij vooral gekeken wordt naar de nog hoge inflatie in de servicesector en de loongroei. De ECB verhoogde de beleidsrente in mei en juni met telkens 0,25% naar een niveau van 3,50%. Ook werd besloten om vanaf juli de aflossingen in het APP programma niet te herbeleggen. Hierdoor gaat de ECB minder obligaties opkopen.

Staatsobligaties van de periferielanden lieten het hoogste rendement zien in het tweede kwartaal, ondanks de afnemende groei en minder ECB aankopen. Spreads op Italiaanse obligaties daalden tot het laagste niveau van het jaar, terwijl de spread op semicore landen onveranderd bleef. De rating van Frankrijk werd door Fitch verlaagd naar AA- terwijl Ierland juist een upgrade
kreeg van S&P.

In de Verenigde Staten verhoogde de Fed in mei de rente met 0,25% naar 5,25% en hintte daarbij op een pauze. In juni werd inderdaad de rente onveranderd gelaten, maar liet de Fed wel weten toch nog niet klaar te zijn met renteverhogingen. Dit leidde tot een sterke stijging van de korte rente, waardoor de 2-jaars rente in de Verenigde Staten nu meer dan 1% hoger ligt dan de 10-jaars rente.

In het Verenigd Koninkrijk steeg de 10-jaars rente met 0,90% naar 4,39%. De sterke stijging van de rente werd vooral veroorzaakt door hoger dan verwachte inflatie. Dit zorgde ervoor dat de Bank of England toch de rente verder moest verhogen. In juni werd de rente zelfs weer met 0,50% verhoogd, terwijl de verwachting 0,25% was.