Janus Henderson: Kredietkwaliteit zwakker dan de markt denkt, meer wanbetalingen in tweede helft 2023

Janus Henderson: Kredietkwaliteit zwakker dan de markt denkt, meer wanbetalingen in tweede helft 2023

Obligaties
Obligaties (02)

Volgens de meest recente analyse van Janus Henderson is de kredietkwaliteit van bedrijven zwakker dan de markt zich realiseert, waardoor wanbetalingen in de tweede helft van 2023 zouden kunnen toenemen, zij het in een lager tempo dan in voorgaande cycli.

Een seizoensgebonden rust in uitgiftes kan de markten op korte termijn ondersteunen, maar onderzoek suggereert dat strengere kredietstandaarden, hogere herfinancieringskosten en een vertragende economie geleidelijk hun tol zullen eisen op de kredietkwaliteit.

De Credit Risk Monitor van Janus Henderson meet elk kwartaal de kredietkwaliteit, met als doel om te begrijpen hoe de kredietcyclus zich heeft ontwikkeld en hoe portefeuilles hierop aangepast kunnen worden. Dit wordt gemeten aan de hand van drie belangrijke indicatoren: schulden, toegang tot kapitaalmarkten en kasstromen en bedrijfsresultaten.

Enkele belangrijke conclusies uit het rapport:

  • Bedrijven met een hoge schuldenlast zijn beschermd tegen de pijn van de kredietcyclus als gevolg van de hoge inflatie en robuuste nominale groei, maar bedrijven met een hoge schuldenlast kunnen worden getroffen door hogere financieringskosten in een omgeving met tragere groei.
  • De kredietvoorwaarden worden strenger door de afnemende vraag, de dalende inflatie en de tragere groei, wat gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van kapitaal voor bedrijven met een hoge schuldenlast.
  • De bredere vertraging van de vraag als gevolg van hogere rentes zal de bedrijfswinsten beïnvloeden en bedrijven met een hoge schuldenlast kwetsbaar maken, wat kan leiden tot schokken in de cashflow.
  • De hoge rendementen over het hele kredietspectrum zijn momenteel aantrekkelijk als gevolg van de gestegen beleidsrente, maar beleggers moeten zorgvuldig rekening houden met wanbetalingsrisico's en liquiditeitsproblemen bij het selecteren van high yield obligaties.
  • Veiligere delen van de markt, zoals kortlopende en kwalitatief hoogwaardige assets, bieden aantrekkelijke rendementen, terwijl voorzichtigheid is geboden bij bedrijven met een hoge schuldenlast en blootstelling aan schuld met variabele rente in een scenario waarin de rente langer hoog blijft.

Jim Cielinski, Global Head of Fixed Income bij Janus Henderson Investors:

'Er was voor elk wat wils in het afgelopen kwartaal. Naarmate de recessieangst afnam, rekenden de markten op een rustigere wanbetalingscyclus. Wij zijn voorzichtiger, omdat we verwachten dat er meer 'trouble credits' zullen opduiken nu de effecten van het strengere beleid in dit late stadium merkbaar worden. Seizoensgebonden technische factoren kunnen de kredietmarkten op korte termijn ondersteunen. Echter verwachten wij dat de spreiding in kredietkwaliteit later in het jaar belangrijker zal worden naarmate bedrijven de ‘maturity wall’ van 2025 aanpakken. Het is belangrijk om een selectieve, wendbare beleggingsaanpak te hanteren.'