Investeerders tegen diepzeemijnbouw

Investeerders tegen diepzeemijnbouw

Duurzaam beleggen
Oceaan.jpg

Grote groep institutionele investeerders is tegen diepzeemijnbouw, dat niet alleen de biodiversiteit aantast maar ook decarbonisatie ongedaan maakt.

Een groep van 36 financiële instellingen, die samen meer dan 3,3 biljoen euro aan activa vertegenwoordigen, heeft een nieuwe gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin regeringen worden opgeroepen de oceaan te beschermen en niet door te gaan met diepzeemijnbouw, totdat de milieu-, sociale en economische risico's volledig zijn begrepen en alternatieven zijn gevonden.

De Global Financial Institutions Statement to Governments on Deep Seabed Mining, gecoördineerd door de Finance for Biodiversity (FfB) Foundation, wordt vrijgegeven vóór de komende jaarlijkse bijeenkomst van de International Seabed Authority (ISA), gepland van 24-28 juli 2023. Deze bijeenkomst heeft het potentieel om voor het eerst commerciële toestemming te verlenen voor diepzeemijnbouw.

Als ondertekenaars van de FfB Pledge wordt de verklaring ondersteund door financiële instellingen die zich inzetten voor de bescherming en het herstel van de biodiversiteit en ecosystemen door middel van hun investerings- en financieringsactiviteiten.

Onzekere economische levensvatbaarheid

‘We moeten niet vergeten dat de diepzee echt een van de weinige ongerepte ecosystemen is die nog over zijn, en om zonder inzicht open te staan voor exploitatie is bijna waanzin. Er wordt steeds meer erkend dat het verlies aan biodiversiteit een echt financieel risico is en iets waarmee we rekening moeten houden als we in bedrijven beleggen’, zegt Jan Erik Saugestad, CEO van Storebrand Asset Management.

‘De veronderstelling dat diepzeemijnbouw een sleuteloplossing is voor de levering van mineralen die nodig zijn voor de economische transitie om de doelstellingen op het gebied van klimaatverandering te halen, wordt zwaar betwist. Uit opkomend onderzoek blijkt al dat meer investeringen in de circulaire economie een effectievere manier kunnen zijn om de overgang naar een net-zero-economie te realiseren,’ aldus de de FfB.

‘Diepzeemijnbouw kan onomkeerbare schade aanrichten aan complexe, unieke en zeer biodiverse oceaanecosystemen, die belangrijke bronnen van economische waarde zijn voor bijna de helft van de wereldbevolking. De waarde van mariene en kusthulpbronnen wordt door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties geschat op 3 biljoen dollar per jaar. Daarom is er meer wetenschappelijk onderzoek en analyse nodig om de risico's van diepzeemijnbouw te begrijpen, de besluitvorming beter te onderbouwen en onherstelbare schade te voorkomen,’ reageert Saker Nusseibeh, CEO van Federated Hermes Limited.

Heel veel CO2 zal vrijkomen

Diepzeemijnbouw verwijst naar de winning van mineralen uit de oceaanbodem onder de 200 meter, die meer dan 95% van de biosfeer van de planeet uitmaakt. Volgens de Environmental Justice Foundation zal deze praktijk naar verwachting jaarlijks miljoenen tonnen zeebodemsedimenten verstoren, waardoor CO2 vrijkomt die zich gedurende miljoenen jaren heeft opgehoopt in de oceanische CO2-cyclus.

De ISA is een organisatie die activiteiten op de zeebodem, oceaanbodem en ondergrond regelt en reguleert buiten de nationale jurisdictie. De lidstaten komen jaarlijks bijeen om de werkzaamheden van de Autoriteit en haar secretariaat te bespreken en te formuleren.

Ondertekenaars

De volgende 36 financiële instellingen ondertekenden de brief: Achmea, Achmea Investment Management, Aéma Groupe, Allianz France, Andra AP-Fonden, AP3, ASR Nederland N.V., Australian Ethical Investment, Avesco Sustainable Finance AG, Aviva Plc, Change Finance, PBC, CZ Group, Domini Impact Investments LLC, ERAFP, Etica Funds - Responsible Investments, Federal Finance Gestion, Federated Hermes Limited, Karner Blue Capital, La Banque Postale Group, La Financière de l'Echiquier, Mirova, Montpensier Finance, Nordea Asset Management, Oakham Wealth Management Ltd, Ossiam, Pictet Group, Rathbone Greenbank Investments, Robeco, Schelcher Prince Gestion, Storebrand Asset Management, Swedbank Robur, Tribe Impact Capital, Triodos Bank, UBP Asset Management, WHEB Asset Management, Zencap Asset Management.

De verklaring blijft openstaan voor ondertekening door andere financiële instellingen en zal op belangrijke momenten in 2023 periodiek worden bijgewerkt met nieuwe ondertekenaars.