M&G: Beleggen om voedselvoorziening te verbeteren

M&G: Beleggen om voedselvoorziening te verbeteren

Duurzaam beleggen
Graan.jpg

Voedselketen verantwoordelijk voor 21-37% van wereldwijde CO2-uitstoot. Zonder verdere verduurzaming kan dit tegen 2050 zelfs oplopen tot 50%.

‘Het terugdringen van de voedselverspilling, de verduurzaming van de voedselketen en de overstap naar een meer plantaardig dieet zijn cruciaal om de voedselvoorziening voor de snelgroeiende wereldbevolking te kunnen waarborgen en de klimaatverandering tegen te gaan,’ herinnert M&G ons vandaag.’

‘Het huidige systeem voor de wereldwijde voedselvoorziening is een groot probleem, zowel voor mensen als de planeet. De problemen variëren van grote verliezen van voeding in de keten tot de hoge uitstoot van broeikasgassen. De voedselketen is verantwoordelijk voor 21% tot 37% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Zonder verdere verduurzaming kan dit tegen 2050 zelfs oplopen tot 50%.

Ongeveer 70% van het wereldwijde waterverbruik gaat naar de landbouw. Steeds meer mensen hebben bovendien last van overgewicht en ongezond eten is nu een groter risico voor de volksgezondheid dan bijvoorbeeld alcohol en tabaksgebruik.

Ontwikkelingen waar beleggers op in kunnen spelen

‘Ten eerste is er het thema van de voedselverspilling. Wereldwijd gaat er circa 30% van het voedsel verloren, waarvan 14% tussen de oogst en de winkel. Wij beleggen binnen de equity impact strategieën onder meer in een Amerikaans bedrijf dat oplossingen biedt voor het terugdringen van de voedselverspilling. Darling specialiseert zich in het verzamelen en recyclen van voedsel dat anders zou worden weggegooid. Het bedrijf verzamelt dit overtollige voedsel, dat vervolgens wordt hergebruikt in een breed pallet van producten zoals diervoeder, organisch kunstmest, en biogas voor het opwekken van duurzame energie.

Een andere ontwikkeling is het tegemoetkomen aan de stijgende voedselvraag als gevolg van de nog altijd uitdijende wereldbevolking, zonder hierbij meer water en land te gebruiken en tegelijkertijd de CO2-uitstoot te verminderen. Zo gebruikt een Noors bedrijf in onze equity impact strategie optische scanning technologie voor het sorteren in de voedselverwerkingsindustrie. Dit verbetert de efficiëntie in de keten en zorgt voor minder  voedselverspilling.

Een derde thema is de overgang naar een dieet dat minder vlees en zuivel en meer plantaardig voedsel bevat. Onderzoek laat zien dat vlees en zuivel verantwoordelijk zijn voor circa 60% van de CO2-uitstoot van de agrarische sector.’