eToro: Nasdaq best presterende index tijdens zomer

eToro: Nasdaq best presterende index tijdens zomer

Aandelen
Zomer summer (Quang Nguyen Vinh, Pexels)

Nasdaq sterkst presterende aandelenmarkt in zomermaanden. Technologie en Healthcare zijn ook goed bestand tegen de zon.

Nasdaq is traditioneel de sterkst presterende index in de typische zwakkere zomermaanden, stelt eToro op basis van eigen analyse van de afgelopen 45 jaar. De Italiaanse MIB presteert historisch gezien het slechtst. Defensieve sectoren zoals gezondheidszorg en basisconsumptiegoederen houden in de zomerperiode het beste stand. Cyclische sectoren presteren minder goed, met de energiesector als uitschieter.

De Amerikaans Nasdaq de best presterende grote wereldwijde index tijdens de zomer, dankzij met een gemiddelde maandelijkse prestatie van 0,77%, aldus eToro. Aan de andere kant van het spectrum noteert de Italiaanse MIB na de zomermaanden gemiddeld 0,75% lager, terwijl de CAC in Frankrijk in de zomer gemiddeld een maandelijkse daling van -0,15% noteert.

Zwakker zomer toont toch altijd stijging

‘De zomermaanden behoren doorgaans tot de zwakste maanden van het jaar voor de wereldwijde aandelenmarkten,’ legt Ben Laidler uit, hij is Global Markets Strategist bij eToro. ‘De underperformance wordt aangevoerd door Frankrijk en Italië, waar het seizoeneffect op lokale beleggers mogelijk sterker is dan in landen met minder warme zomers. De geschiedenis wijst echter uit dat sommige markten en sectoren het beter doen dan andere, waarbij de aandelenmarkten van de VS, Canada en Hong Kong beter standhouden dan andere wereldwijde markten. Wel is het zo dat in de zogenaamde 'zwakke zomer' bijna alle grote indices nog steeds een stijging noteren.

De dip in het zomerseizoen heeft twee belangrijke oorzaken. Als eerste ontbreekt de positieve stimulans van de eerste kwartaalresultaten en de uitspraken van bedrijven over de vooruitzichten voor het komende jaar. Daarnaast herpositioneren beleggers vaak in de eerste paar maanden van het jaar hun portefeuilles. Dit positieve effect ontbreekt in de zomermaanden en leidt tot lagere activiteit.’