Ebury: Spanning rond centrale bankiers

Ebury: Spanning rond centrale bankiers

Monetair beleid Valuta
valuta 4.jpg

De handel was vorige week futloos en de dollar had het moeilijk. Het herstel van de commodityprijzen en het verbeterende beleggerssentiment wijzen erop dat de belangrijkste markttrends van 2023 aanhouden: een zwakke dollar en opvallend sterke prestaties van commodityvaluta.

De Latijns-Amerikaanse valuta doen het nog steeds heel goed. Anderzijds tuimelt de Turkse lira nu al wekenlang omlaag, doordat de markten hun geduld verliezen met de bizarre opvattingen van Erdogan over begrotings- en monetair beleid.

Vorige week was er weinig nieuws, maar nu zetten de markten zich schrap voor de bijeenkomsten van de Federal Reserve en de ECB. Ze prijzen een kans van een derde in dat de Fed woensdag de rente verhoogt. De dag vóór de bijeenkomst verschijnt echter het belangrijke inflatierapport van mei. Dit betekent dat sommige FOMC-leden pas op die dag zullen beslissen hoe ze willen stemmen.

Wat de ECB gaat doen is eenvoudiger te voorspellen: markten en marktstrategen houden unaniem rekening met een renteverhoging van 25 basispunten. De macro-economische projecties van de medewerkers en de ‘hawkishness’ van de communicatie zullen de doorslag geven. Houd rekening met veel volatiliteit.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Het definitieve bbp-rapport voor het eerste kwartaal van 2023 maakte duidelijk dat de eurozone toch in een recessie is geraakt, zij het in zuiver technische zin (een minuscule krimp van 0,1% in twee achtereenvolgende kwartalen). Dit is een na-ijlend, retrospectief gegevenspunt, maar het versterkte de somberheid over de Europese economie toch een beetje.

Volgens ons is deze technische recessie door eenmalige gebeurtenissen veroorzaakt en zal de economie van de eurozone in de komende kwartalen goed presteren. De lagere energieprijzen en de krappe arbeidsmarkt zullen de consumentenbestedingen aanwakkeren. Ook de renteverhoging van deze week en de verwachte ‘hawkish’ retoriek van de ECB zullen de koers van de gemeenschappelijke munt steunen.

Pond

De koers van het Britse pond stijgt steeds verder – ten opzichte van zowel de dollar als de euro. Volgens de markten zal de Bank of England de hardnekkige inflatie te lijf gaan met een renteverhoging van ruim 5%. De macro-economische cijfers van deze week zouden het pond nog een extra duwtje omhoog kunnen geven.

Er wordt opnieuw een sterk arbeidsmarktrapport verwacht, met loonstijgingen van bijna 7%. Het bbp van de maand april zou inmiddels moeten aantonen dat de economie weer groeit. Een verdere stijging van het pond lijkt voorlopig het meest voor de hand te liggen.

Dollar

Er zijn deze week twee belangrijke gebeurtenissen vlak na elkaar die de dollar eindelijk uit de bandbreedte kunnen duwen waarbinnen hij al een tijdje besluiteloos heen en weer beweegt. Dinsdag krijgen we het inflatierapport van mei. Zelfs een kleine opwaartse verrassing ten opzichte van de marktverwachting kan de dag erna al een renteverhoging opleveren.

Wij sluiten ons aan bij de marktconsensus dat de rente voor het eerst in vele maanden niet wordt verhoogd. Wel verwachten we dat er dissidenten zullen zijn en dat met ‘hawkish’ communicatie duidelijk wordt gemaakt dat hierna een rentebeweging omhoog waarschijnlijker is dan een rentebeweging omlaag.

Het einde van de renteverhogingcyclus is in de VS echter veel duidelijker in zicht dan in de eurozone. Volgens ons zal de dollar daarom op de middellange termijn ondermaats presteren.