Capital Group: Vier bepalende trends voor een opleving van de maakindustrie

Capital Group: Vier bepalende trends voor een opleving van de maakindustrie

Economie algemeen
Industrie.jpg

Energietransitie in de VS, energiezekerheid in Europa, reshoring van toeleveringsketens en hogere defensie-uitgaven. Deze vier trends vormen de basis voor een supercyclus van kapitaalinvesteringen die de verwerkende industrie nieuw leven kan inblazen.

Beleggingsanalist Gigi Pardasani, Equity Portfolio Manager Andrew Suzman en Aandelenanalist Dominic Phillips van vermogensbeheerder Capital Group delen hier hun visie op een mogelijke opleving van de industrie.

1. Stimuleren van de energietransitie in de VS

Met de Inflation Reduction Act en de Infrastructure and Investment Jobs Act heeft de Amerikaanse overheid honderden miljarden dollars gestoken in de infrastructuur en de uitbreiding van de Amerikaanse hernieuwbare energie-industrie.

“De overstap naar hernieuwbare energiebronnen is economisch aantrekkelijk geworden voor energiebedrijven, consumenten en de Amerikaanse economie in brede zin. Door deze stimuleringsmaatregelen krijgen beleggers op lange termijn zicht op een dalende kostencurve en een stijging van de kapitaaluitgaven”, zegt Philips.

Deze wetten voorzien in financiering om het elektriciteitsnet te moderniseren en hoogspanningstransmissielijnen aan te leggen en voor de winning van de schaarse mineralen die nodig zijn voor de productie van batterijen voor de opslag van variërende energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. “Dat biedt mogelijkheden voor producenten van elektrische apparatuur of voor ontwikkelaars van geavanceerde energieopslagsystemen,” aldus Pardasani.

Uiteindelijk kan dit ook een transformatie betekenen voor de Amerikaanse verwerkende industrie en de economie in het algemeen. Want in tegenstelling tot steenkool of aardgas, brengen hernieuwbare energiebronnen nauwelijks variabele kosten met zich mee. “Als de infrastructuur eenmaal staat, zijn er enkel minimale onderhoudskosten,” legt Phillips uit. “Hierdoor zou de prijs van elektriciteit in de VS kunnen dalen en dit zou een groot concurrentievoordeel betekenen voor een groot aantal bedrijven, van staal en textiel tot consumptiegoederen en chemische producten.”

Dit heeft vervolgens een positief effect op de groei van het Amerikaanse BBP. Pardasani: “Elektriciteit is vaak de belangrijkste vaste kostenpost voor een fabrikant. Als de energiekosten met 90% zouden dalen, kan dat leiden tot hogere lonen en meer kapitaalinvesteringen.”

2. Europa zoekt energiezekerheid

Europa loopt met de transitie naar hernieuwbare energie voor op de VS. Maar door de oorlog in Oekraïne heeft het veiligstellen van de energievoorziening nu de hoogste prioriteit, omdat Rusland de toevoer van olie en gas naar Europa heeft afgesneden. “We zitten nu in een wereldwijde energiecrisis die vooral in Europa sterk wordt gevoeld,” zegt Phillips.

Hierdoor staat energiezekerheid weer volop in de belangstelling. In Europa streven de landen ernaar om minder afhankelijk te zijn van instabiele regimes en zijn ze druk op zoek naar andere bronnen.

Producenten van vloeibaar aardgas (LNG) zouden hier flink hun voordeel mee kunnen doen - vooral de in de VS gevestigde LNG-bedrijven, die wereldwijd tot de producenten met de laagste kosten behoren.

Zo heeft Cheniere Energy aangekondigd dat het de komende drie jaar, 8 miljard dollar zal uitgeven aan de uitbreiding van zijn grote LNG-installatie in Corpus Christi, Texas. Ruim 70% van de LNG van Cheniere gaat nu naar Europa, terwijl dat een jaar geleden nog maar zo'n 40% was.

3. Reshoring van toeleveringsketens

Zoals veel landen streven naar meer energiezekerheid, zijn veel bedrijven bezig met het zekerstellen van hun toeleveringsketens. Ze brengen die dichter bij huis en de eindmarkten.

De pandemie was een wake-up call: bedrijven werden zich bewust van het belang van lokale leveranciers en van enige mate van redundantie, mochten er zich in de toekomst opnieuw verstoringen voordoen.

“Fabrikanten wilden meer zichtbaarheid in hun toeleveringsketen, meer flexibiliteit om de productietypen te veranderen en kunnen monitoren op afstand,” aldus Pardasani. “En een back-up plan voor het geval er iets gebeurt met de installatie, een leverancier of met werknemers.”

In januari maakte de Koreaanse fabrikant van zonnepanelen Hanwha Q CELLS plannen bekend voor de bouw van een productiecomplex van 2,5 miljard dollar in Georgië. En afgelopen december maakte TSMC plannen bekend om 12 miljard dollar te besteden aan de bouw van een tweede chipfabriek in Arizona. TSMC bouwt ook een halfgeleiderfabriek in Japan en heeft plannen om in Europese infrastructuur te investeren.

Wanneer bedrijven nieuwe fabrieken bouwen, proberen zij deze kosten deels te compenseren door de nieuwste en meest efficiënte technologie in te zetten. Zo ontwikkelt het Japanse bedrijf Keyence bijvoorbeeld sensoren en meetinstrumenten voor automatisering bij diverse productieprocessen. In de VS levert ook Rockwell Automation besturingssystemen, software en apparatuur voor automatisering aan een groot aantal fabrieken, waaronder veel autofabrikanten.

4. Hogere defensie-uitgaven

Geopolitieke spanningen leiden ook tot een stijging van defensie-uitgaven. Duitsland, Japan en andere ontwikkelde landen hebben al aangekondigd hun defensiebudgetten te willen verhogen.

De regering-Biden heeft onlangs aan het Congres toestemming gevraagd om F-16 gevechtsvliegtuigen ter waarde van 20 miljard dollar aan Turkije te verkopen en voor een soortgelijke verkoop van F-35 gevechtsvliegtuigen aan Griekenland. In december is Raytheon Technologies begonnen met het leveren van defensiematerieel aan Oekraïne en andere Europese landen.

“Een wereld met toegenomen geopolitieke spanningen is zeer betreurenswaardig,” zegt Suzman. “Maar het biedt mogelijkheden voor leveranciers van defensiematerieel die hun zaken goed op orde hebben. Ik denk dat de defensiebudgetten alleen maar groter zullen worden.”

Natuurlijk is de ene wapenproducent de andere niet en niet elk bedrijf in de defensie-industrie zal hiervan profiteren. Het gaat erom een duidelijk beeld te hebben welke bedrijven het meest effectief zijn in hun innovaties, in hun bedrijfsvoering en in hun aanpak van problemen, zoals in de toeleveringsketen.

“Geheel in strijd met de sombere berichtgeving in de media zie ik reden voor optimisme en spannende mogelijkheden voor bedrijven, zelfs als er zich een recessie aandient,” aldus Pardasani.

Misschien heeft de productiesector de recessie ook al achter de rug. “Waar de digitale sector en de dienstensector na de pandemie weer opbloeiden, is de productiesector de crisis en de lockdowns nog lang niet te boven gekomen. Ze moesten personeel laten gaan, zaten met torenhoge kosten en stagnatie in de toeleveringsketen”, zegt Pardasani. “Vandaag zijn veel van de best gepositioneerde bedrijven aantrekkelijk gewaardeerd en staan ze klaar om te profiteren van een periode van sterke groei.”