BLI: Richting wereldeconomie is sinds begin 2024 niet wezenlijk veranderd

BLI: Richting wereldeconomie is sinds begin 2024 niet wezenlijk veranderd

Economie algemeen
Wereld.jpg

In de Verenigde Staten moesten bepaalde onderdelen van de dienstensector hier en daar wat inboeten tegenover de stevige groei in de tweede helft van 2023, al worden de trends niet wezenlijk omgebogen. Dat schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse van de financiële markten.

'Anderzijds zijn de activiteitsindicatoren in de productiesectoren lichtjes opgeleefd, wat kan wijzen op een hervatting van de industriële vraag', aldus Guy Wagner, Chief Investment Officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments.

'Uit de conjunctuurindicatoren in de eurozone blijken grote onderlinge verschillen tussen de landen. Zo ligt de industriële activiteit in Duitsland nog steeds op apegapen, maar lijkt de economische activiteit in Frankrijk een lichte groei te kennen.'

Aangezien de aanhoudende zwakte van de Chinese vastgoedsector een echte hervatting van de economische activiteit in de weg staat, koos de lokale centrale bank ervoor de sector te steunen door in de rente te snoeien. In Japan is het bbp voor het tweede kwartaal op rij gekrompen onder invloed van het dalende gezinsverbruik en de teruglopende bedrijfsinvesteringen.

Desinflatie lijkt lichtjes te vertragen

Hoewel de inflatie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan blijft afkoelen, lijkt het tempo van de desinflatie lichtjes af te nemen. Zo kromp de algemene inflatie in de Verenigde Staten van 3,4% in december naar 3,1% in januari. In de eurozone daalde de algemene inflatie van 3,3% in januari naar 3,1% in februari.

Geen onmiddellijke daling Amerikaanse en Europese beleidsrente

Na de vertraging van de desinflatie in januari heeft de Amerikaanse Federal Reserve opnieuw aangegeven dat beleggers niet hoefden te rekenen op een daling van de beleidsrente bij de volgende vergadering in maart. En ook in de eurozone blijkt uit de houding van de verschillende monetaire overheden dat er voorlopig nog geen versoepeling van het monetaire beleid op stapel staat.

Inflatie zou taaier kunnen uitvallen dan verhoopt

'De vertraging van het desinflatieproces, een indicatie dat de inflatie taaier zou kunnen uitvallen dan verhoopt, heeft ertoe geleid dat de obligatierente, die in januari begon te klimmen, langer blijft stijgen', zegt de Luxemburgse econoom. De Amerikaanse tienjaarsrente is opnieuw aangezwollen tot 4,25%. In de eurozone is de langetermijnrente gestegen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Opnieuw records voor verscheidene indexen en belangrijke effecten

De beurzen bleven klimmen in februari. Guy Wagner: 'Onder invloed van de aanhoudend mooie bedrijfsresultaten, de veerkracht van de Amerikaanse economie, die de resterende angst voor een recessie doet verdwijnen, en het blijvende enthousiasme over artificiële intelligentie na nog meer verbijsterende resultaten van Nvidia, lieten verscheidene indexen en belangrijke effecten opnieuw records optekenen.'

Zo groeide de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Net Total Return in euro met 4,7% over de maand, waarmee hij het hoogste peil van januari oversteeg. In geografisch opzicht brak de Amerikaanse S&P 500 voor het eerst door de grens van 5.000 punten. Ook de Europese Stoxx 600 behaalde een nieuw record. De Topix in Japan steeg met 4,9% (in JPY), en de Nikkei klom zelfs hoger dan bij de zeepbel van de Japanse aandelen in 1989.

'Op sectorniveau kwamen de beste resultaten van discretionaire consumptiegoederen, technologie en industrie, terwijl energie, basisconsumptiegoederen en nutsdiensten het minder goed deden.'