Ebury: Nieuwe kracht voor rally euro na waarschuwing ECB

Ebury: Nieuwe kracht voor rally euro na waarschuwing ECB

Monetair beleid Valuta
Euro.jpg

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer bij Ebury

We waarschuwen er al een tijdje voor: de grote kloof tussen de marktverwachtingen rond de toekomstige ECB-rentes en de inflatierealiteit. Nu heeft de ECB duidelijk voor onze zienswijze gekozen. Na zijn bijeenkomst van vorige week waarschuwde de centrale bank dat de rente met 50 basispunten wordt verhoogd zolang dat nodig is en dwong hij de Europese rente omhoog langs de curve. Ook de Federal Reserve was ‘hawkish’.

De Bank of England maakte zijn reputatie opnieuw waar door met onduidelijke mededelingen algehele verwarring te zaaien. De twee belangrijkste centrale banken blijven zich uitsluitend richten op het onder controle krijgen van de inflatie, om deze terug te brengen naar hun streefwaarden. De euro profiteerde het meest van dit nieuws, terwijl het Britse pond, valuta uit opkomende markten en risico-activa er in het algemeen slecht op reageerden.

In de week voor de kerst gebeurt er op de financiële markten meestal niet veel, omdat beleggers het richting het einde van het jaar rustiger aan gaan doen. Er staat volgende week dan ook weinig noemenswaardig nieuws op de agenda, afgezien van het PCE-inflatierapport, dat donderdag in de VS verschijnt. Toch verwachten we dat het voor de valutamarkten een interessante week wordt, omdat de markt de ‘hawkish’ verrassingen van de centrale banken nog niet heeft verwerkt.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De boodschap die de ECB de markten vorige week gaf, was overduidelijk ‘hawkish’. Wij kregen gelijk over de enorme kloof tussen de verwachtingen over toekomstige renteverhogingen en de inflatierealiteit in de eurozone. Voorzitter Lagarde waarschuwde voor renteverhogingen van 50 basispunten, strengere en eerdere kwantitatieve verkrapping en een hoge eindpunt voor de ECB. Verder werd de euro gesteund door de PMI-indices voor economische activiteit, die alle duidelijk beter waren dan de maand ervoor.

Wat de energiecrisis betreft, lijkt het worstcasescenario steeds onwaarschijnlijker. Ook het feit dat China een einde lijkt te willen maken aan het zero-COVID-beleid zorgt (relatief gezien) voor extra ‘bullishness’ over de economie van de eurozone. Sinds het dieptepunt van eind september heeft de gemeenschappelijke munt echter al een verzengende rally van meer dan 10% neergezet, dus een adempauze in de aanloop naar de kerstdagen is heel goed mogelijk.

Pond

In het VK werd de rente conform de marktverwachting met 50 basispunten verhoogd, maar de leden van het Monetary Policy Committee waren in drie kampen verdeeld: één lid stemde voor een verhoging van 75 basispunten en twee andere leden stemden voor het ongewijzigd laten van de rente. Men leek dus bijna ‘dovish, maar verdeeld’ te zijn, maar de mededelingen van de Bank of England leken dit keer juist ‘hawkisher’ te zijn en op meer acceptatie van de hogere marktverwachtingen rond toekomstige renteverhogingen te wijzen.

Het resultaat was een verwarrende boodschap, die ertoe leidde dat een Britse pond zwak presteerde en onderaan de G10-valutaranglijsten eindigde. Deze week wordt in het VK geen belangrijk nieuws gepubliceerd, dus de koers van het pond zal door gebeurtenissen elders bepaald worden.

Dollar

De dollar kreeg er vorige week door twee tegengestelde ontwikkelingen van langs. Enerzijds bevestigde het inflatierapport van november dat de kerninflatie nu iets afzwakt en dat we op middellange termijn de inflatiepiek misschien voorbij zijn.

Anderzijds maakte de Federal Reserve duidelijk dat dit niet genoeg is om ‘dovish’ te worden en dat de focus op de inflatie blijft liggen. De beroemde ‘dot plot’, de puntenwolk van de verwachte renteontwikkeling, wees op een eindpunt van 5 tot 5,25% en sloot renteverlagingen in 2023 uit.

De markten kwamen tot de conclusie dat de ECB ‘hawkisher’ is dan de Fed. De euro won, hoewel de dollar handelsgewogen de week vrijwel ongewijzigd afsloot. Voor ons staat deze week het PCE-inflatierapport van donderdag centraal. De vraag is of dat rapport zal bevestigen dat de lastigste inflatiecomponent in de VS in een neerwaartse trend zit.