Pimco: Huidige obligatieyields aantrekkelijk, maar grootste stijging al achter de rug

Pimco: Huidige obligatieyields aantrekkelijk, maar grootste stijging al achter de rug

Obligaties
Obligaties (03)

Nu de grote economieën richting een recessie koersen en daarmee de vooruitzichten voor aandelen onzeker worden, zijn er goede argumenten om in obligaties te beleggen. Dat stelt Marc Seidner, CIO Non-traditional Strategies bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

“De huidige yields bieden beleggers zowel betere mogelijkheden om inkomsten te genereren als een grotere buffer tegen neerwaartse risico's”, schrijft Seidner in een nieuwe blog getiteld ‘Higher Bond Yields Can Be Fundamental to a Recession Investing Playbook’. Seidner ziet dat het effectieve rendement op obligaties in 2022 sterk is gestegen doordat de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken de rente hebben verhoogd in een poging de inflatie te beteugelen.

“Historisch gezien hebben startrendementen een sterke correlatie met obligatierendementen”, schrijft de Pimco-CIO. “Door de bijzonder sterke stijging van de rente op kortere obligaties kunnen beleggers aantrekkelijke coupons vinden zonder het grotere renterisico te lopen dat inherent is aan obligaties met een langere looptijd.”

De vooruitzichten voor andere beleggingscategorieën zien er volgens Pimco ‘troebel’ uit, terwijl door de brede herwaardering van 2022 obligaties aantrekkelijk lijken. Maar, benadrukt Seidner, hoewel yields op obligaties verder kunnen stijgen, ‘denk ik dat het steilste deel van de stijging achter de rug is’.

Desalniettemin zullen obligaties zullen steeds aantrekkelijkere reële - of voor inflatie gecorrigeerde - rendementen bieden als de centrale banken er de komende jaren in slagen de inflatie weer dichter bij hun streefniveaus te krijgen. “Bovendien kunnen obligaties hun traditionele rol als bron van portefeuillediversificatie weer opnemen als een vertragende economie aandelen doet inzakken, hetgeen de rit voor beleggers kan vergemakkelijken.”