M&G: Staatsschulden moeten omhoog om energiecrisis te lijf te gaan

M&G: Staatsschulden moeten omhoog om energiecrisis te lijf te gaan

Grondstoffen Obligaties Recessie (dreiging)
Obligaties (02)

Volgens obligatiestrateeg Jim Leaviss van vermogensbeheerder M&G is het vergroten van de staatsschulden de juiste oplossing om de energiecrisis te lijf te gaan. Dit zorgt er mede voor dat de inflatie gedrukt wordt, aldus Leaviss, die daarnaast stelt dat door de inflatie overheidspapier en Amerikaanse TIPS interessante opties zijn voor beleggers.

Inflatie en obligaties: "De obligatierendementen zijn dit jaar door de hoge inflatie en verkrapping van centrale banken flink gestegen; de Britse gilt-yields bevinden zich zelfs op het hoogste niveau sinds de financiële crisis. In de VS lijkt de top van de inflatie inmiddels bereikt. Op dit moment prijzen de markten al wel een langere periode in van hogere en stijgende rente, maar ze vergeten daarbij in te calculeren dat de economische groei zal vertragen en de inflatie gaat dalen. In dat licht worden overheidsobligaties weer interessant."

Inflatie-gelinkt risico: "Voor wie zich zorgen maakt om blijvend hoge inflatie, zijn Amerikaanse TIPS een interessante optie. Zij bieden op dit moment over alle looptijden een positieve reële yield. Beleggers kunnen zich zo van rendement verzekeren – een vrij unieke situatie."

Europa: "Er woedt een energiecrisis door Europa. Het plan van de Britten – nog grotere staatsschulden om de kosten te blijven drukken – is de juiste oplossing; dit is precies waar staatsschuld voor is bedoeld. Door de energieprijzen omlaag te brengen, zet je ook meer druk op de inflatie. Daarmee voorkom je een loon-prijsspiraal: met lagere inflatie hoeven de lonen immers ook minder te stijgen. In Duitsland zien we al dat de economische activiteit terugloopt door de hogere energieprijzen. Aangezien we waarschijnlijk in heel Europa een economische terugval gaan zien, verwacht ik niet dat de ECB de rente zo erg zal verhogen als Christine Lagarde de laatste tijd suggereert."

Valuta en opkomende markten: "Een van de opvallende ontwikkelingen van het afgelopen jaar is de sterke Amerikaanse dollar, die opkomende markten flink onder druk zette – al werd dit verzacht door de toegenomen uitgifte van schuld in lokale valuta. Obligaties uit opkomende markten zijn op dit moment ingeprijsd op bijna ‘distressed’ niveau en de spreads zijn een stuk wijder dan eerder dit jaar. Beleggers moeten echter niet vergeten dat landen waar veel grondstoffen gewonnen worden, zoals Brazilië, Mexico en Peru, zich relatief sterk houden. Kijken we naar valuta uit ontwikkelde markten, dan zijn de euro en de Japanse yen momenteel erg goedkoop vergeleken met de Amerikaanse dollar."