Loomis Sayles: Markten onderschatten langdurige gevolgen energiecrisis Europa

Loomis Sayles: Markten onderschatten langdurige gevolgen energiecrisis Europa

Grondstoffen Europa Energietransitie
Gas (1).jpg

Europa staat voor veel grotere uitdagingen dan het aanvullen van de gasvoorraden. Het continent heeft structurele veranderingen in de energievoorziening nodig, veranderingen die een ernstige schok kunnen veroorzaken, stellen analisten van vermogensbeheerder Loomis Sayles, onderdeel van Natixis Investment Managers. ‘Het vinden van nieuwe energiebronnen zal waarschijnlijk jaren in beslag nemen.’

Volgens analisten van de Amerikaanse vermogensbeheerder lijken beleggers zich wel bewust van de ernstige gevolgen van een gasafsluiting.

“Maar ze onderschatten de mogelijkheid van langdurige economische verstoring en structurele veranderingen in de wereldhandel en de energieverhoudingen”, schrijven de analisten van Loomis Sayles. “Hoewel veel aandacht is besteed aan het kortetermijnprobleem - genoeg gas krijgen om de winter door te komen - verwachten wij langdurige gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.”

Als bedrijven geen gas kunnen krijgen, heeft dit gevolgen voor de gehele toeleveringsketen en effect hebben op de vraag.

“Zoals we tijdens de pandemie hebben gezien, kan een verminderde productie op één plaats de werkzaamheden overal verstoppen. Als het gaat om wereldwijde toeleveringsketens en productieprocessen, zijn er weinig landen zelfvoorzienend. Industriële bezuinigingen in Europa en elders kunnen leiden tot wijdverspreide en onvoorspelbare verstoringen van de toeleveringsketen die zich over de hele wereld verspreiden. Als bedrijven manieren zoeken om hun afhankelijkheid van aardgas te verminderen, verwachten wij dat ze de prijzen voor olie, diesel, kolen en elektriciteit zullen opdrijven, waardoor een gascrisis in potentie kan veranderen in een grotere energiecrisis.”

Volgens Loomis Sayles zorgt de oorlog in Oekraïne en de daarop volgende gascrisis voor een herordening van wereldwijde energie- en handelsrelaties. De analisten benadrukken dat de mondiale energiemarkt al gespannen was en grote veranderingen als gevolg van de klimaatverandering onderging.

“Maar de acties van Rusland lijken het proces te hebben versneld. Deze verschuiving wordt algemeen beschouwd als een duur en moeilijk vooruitzicht. Vooral Europa staat voor een ingrijpende transformatie die waarschijnlijk jaren zal duren, met grote economische gevolgen. Dit zal de prijzen op dynamische wijze kunnen beïnvloeden, zowel in Europa als wereldwijd.”