Vanguard: Op deze vijf zaken moeten beleggers letten

Vanguard: Op deze vijf zaken moeten beleggers letten

Aandelen
Algemeen (29) samenwerken advies

De aandelenmarkten hebben in 2021 mooie winsten geboekt. Voor dit jaar dienen beleggers echter rekening te houden met een aantal risico’s, aldus vermogensbeheerder Vanguard.

Zo zorgt de afbouw van de monetaire en budgettaire steun voor een minder stabiele marktomgeving. Heel wat aandeelhouders vluchtten bijvoorbeeld naar de uitgang toen de Amerikaanse centrale bank aangaf dat ze de rente wellicht sneller dan verwacht zal moeten verhogen om de inflatie te beteugelen. Waar moeten beleggers in 2022 nog meer rekening mee houden?

1. Tragere groei van de wereldeconomie
Hoewel de wereldeconomie zich verder herstelt van de Covid-19-pandemie, liggen de snelle winsten van de opleving net na de crisis achter ons. Vanguard verwacht dat de groei in zowel de VS als de eurozone zal vertragen tot 4 procent in 2022. Deze cijfers zijn nog steeds gezond, maar als belegger moet je bewust zijn van de risico’s. Zo is er volgens de vermogensbeheerder nog steeds een kans van 30 procent op een 'neerwaarts scenario', waarbij nieuwe virusmutaties de economische groei kunnen vertragen of waarbij verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens de inflatie verder opdrijven.

2. Inflatie blijft hoog – voorlopig
In de meeste ontwikkelde economieën is de inflatie gestegen door een grotere vraag na de opheffing van de corona-beperkingen en door een geringer aanbod als gevolg van tekorten op de arbeidsmarkt en in de toeleveringsketen. De inflatie kan in de eerste helft van 2022 rond het huidige hoge niveau blijven hangen, alvorens in de tweede helft van het jaar af te nemen.

Beleidsmakers moeten een evenwicht vinden tussen het in toom houden van de inflatie en het afbouwen van de buitengewone budgettaire en monetaire steun die tijdens de pandemie is verleend, zonder het herstel te doen ontsporen.

3. Lagere rendementsverwachtingen voor aandelen
Voor 2022 en daarna blijft Vanguard voorzichtig in zijn verwachtingen voor wat de rendementen betreft. Voor aandelen bijvoorbeeld verwacht Vanguard voor het komende decennium lagere rendementen op grond van de huidige hoge waarderingen en de lagere economische groei.

Het mediane rendement op aandelen uit de eurozone ligt de komende tien jaar op jaarbasis ongeveer rond de 3,7 procent, zo verwacht de vermogensbeheerder. Dit is lager dan vorig jaar, vooral vanwege de aanhoudende rally vanaf het dieptepunt van de pandemie, wat betekent dat er in de toekomst minder te winnen valt.

De vooruitzichten voor aandelen uit de rest van de wereld zijn gematigder, met een verwacht mediaanrendement van ongeveer 2,4 procent, vooral vanwege de gunstigere waarderingen in de eurozone in vergelijking met andere regio's. Aangezien verschillende regio's verschillende kansen bieden, is een wereldwijd gediversifieerde aanpak belangrijk om eventuele kansen te benutten en het risico af te dekken dat beleggingsklassen niet presteren zoals verwacht.

4. Gematigde vooruitzichten obligaties
De vooruitzichten van Vanguard voor het rendement op obligaties uit de eurozone de komende tien jaar zijn eveneens gematigd: tussen -0,5 en 0,5 procent op jaarbasis, wat in lijn is met de verwachtingen voor obligaties van buiten de eurozone. Toch denkt de vermogensbeheerder nog steeds dat diversificatie via afgedekte obligaties buiten de eurozone kan helpen om een deel van het risico voor de eurozone te compenseren.

5. Blijf gediversifieerd - en blijf op koers
Hoewel de rendementsverwachtingen voor obligaties op een historisch dieptepunt liggen, blijven ze een belangrijke rol spelen in een portefeuille als tegenwicht voor aandelen. Want wanneer aandelen in waarde dalen, stijgen obligaties meestal. Er zijn momenten geweest waarop die correlatie positief werd, maar uit divers onderzoek is gebleken dat na verloop van tijd de gebruikelijke omgekeerde relatie weer terugkeert. Daarom is er nog steeds plaats voor obligaties in een portefeuille.

Dit alles onderstreept nog eens het belang van een gespreide portefeuille die evenwichtig is samengesteld uit beleggingen, regio's en sectoren om onnodige risico's te beperken, de kosten laag te houden en de lange termijn voor ogen te houden.