DUFAS: Waarom beleggen mensen (niet)?

DUFAS: Waarom beleggen mensen (niet)?

Aandelen
Beursvloer (01)

Door veranderende arbeidsrelaties, een nieuw pensioenstelsel en de lage spaarrente wordt beleggen  steeds belangrijker voor Nederlanders die geld opzijzetten. Maar tot nu toe lijkt beleggen niet iets voor het ‘grote publiek’. Slechts 16% van de Nederlanders belegt. Hoe komt dat? En wat doen we eraan? Onderzoeksjournalist en auteur Sander Heijne spreekt hierover met diverse experts in de podcastserie ‘Waarom beleggen mensen (niet)?’ van branchevereniging DUFAS. Een must listen voor de hele beleggingssector.

Beleggen steeds belangrijker

Het aantal mensen dat hun hele leven voor hetzelfde bedrijf werkt, neemt al jaren af. Daardoor bouwen we niet meer automatisch ons pensioen op. Mensen moeten zelf in actie komen voor opbouw van vermogen voor later. Door de lage spaarrentes blijkt beleggen steeds vaker een alternatief om vermogen te laten groeien. Voor pensioen, maar ook voor bijvoorbeeld de studie van kinderen of een langverwachte wereldreis.

Meer toegankelijk

Uit onderzoek dat onderzoeksbureau Beautiful Lives afgelopen najaar deed in opdracht van DUFAS, blijkt dat veel Nederlanders zich ontmoedigd voelen om te beleggen. Doordat het bijvoorbeeld ingewikkeld is. Maar ook door alle waarschuwingen die ze te krijgen als ze nadenken over beleggen. De vraag die de serie opwerpt, is wat de sector kan doen om meer toegankelijk te zijn voor iedereen.

Van aanbieders tot toezichthouders       

Er ligt een belangrijke uitdaging voor de sector om een groter publiek te helpen om goed gespreid te beleggen voor de lange termijn. Hierin hebben alle spelers een aandeel: van aanbieders tot toezichthouders. De serie is een inspiratie voor verandering bij asset managers, banken, FinTechs en financieel adviseurs. Ook overheid en toezichthouders worden aangemoedigd om kritisch te kijken naar hun rol bij de toegankelijkheid van beleggen.