Natixis IM: Handelsconflict VS en China escaleert niet verder

Natixis IM: Handelsconflict VS en China escaleert niet verder

Handelsconflict
Handelsconflict VS-China.jpg

De hernieuwde handelsspanningen tussen de VS en China zullen waarschijnlijk niet verder escaleren. Het opleggen van importtarieven zou de toch al verzwakte Amerikaanse economie verder beschadigen en de aandelenrally beëindigen, betoogt Esty Dwek, Head of Global Market Strategy, Natixis Investment Managers Solutions (Natixis IM).

“Met de Amerikaanse verkiezingen van november in het zicht, zal het vooral meer blaffen dan bijten zijn, illustreert de Natixis-strateeg. “Stoer praten levert misschien stemmen op, stoer doen is vele malen risicovoller.”

De komende tijd ligt de focus onder beleggers steeds meer op de verkiezingen, maar er is ook aandacht voor de ontwikkelingen rondom de lockdowns die op veel plekken wereldwijd worden opgeheven. “Een van de grootste angsten onder beleggers is een tweede golf en de daaropvolgende lockdowns”, legt Dwek uit. Die zouden de economische activiteit weer stopzetten en het ontluikende herstel fnuiken.

Voorlopig is dit echter niet waarschijnlijk, stelt Dwek. Ten eerste zitten veel regio's nog in de eerste golf. Nog belangrijker is het aantal ziekenhuisopnames. “De belangrijkste reden voor de lockdown was om de curve af te vlakken en ervoor te zorgen dat zorgsystemen de meer kritieke gevallen aankonden. De meeste ontwikkelde landen lijken hierin te zijn geslaagd en ondanks heropening gaan ziekenhuisopnames niet scherp omhoog.”

Bovenstaande vormt voor Natixis IM nog geen reden om de aandelenrally te volgen. “Het is te vroeg om agressief in te stappen en we houden niet van het idee om de rally na te jagen. We willen deze kansen gebruiken om posities op te bouwen voor de langere termijn. Bovendien kopen we wat de centrale banken kopen: bedrijfsobligaties, bij voorkeur de kredietwaardige categorie.”