SSGA-SPDR: Converteerbare obligaties voor een weg vol obstakels

SSGA-SPDR: Converteerbare obligaties voor een weg vol obstakels

Obligaties
Philippe Roset_SSGA-SPDR_980x600.jpg

Zowel de ECB als de Federal Reserve hebben in de afgelopen weken aangegeven extra steun te verlenen door opkoopprogramma’s door te zetten. De Fed gaf aan dat de aankoop van activa "ten minste" in het huidige tempo wordt voortgezet. Deze toezegging is in overeenstemming met nieuwe economische prognoses, zoals de juniraming van het CPB, die wijzen op een langer dan verwacht herstel. Dat schrijft State Street Global Advisors in een recente 'Insight'.

Ondanks de toezegging van de Fed zagen we vorige week een koersval van meer dan 6 procent op de aandelenmarkt en extra druk op de Amerikaanse tienjaarsrente. Dit ondersteunt het standpunt dat, indien centrale banken risicovolle activaprijzen kunnen ondersteunen door de risicovrije rente te verlagen en een plafond te zetten op de risicopremies, er een grens kan worden gesteld aan de mate waarin ze de prijzen kunnen opdrijven, terwijl economische vooruitzichten zwak en onzeker blijven.

In deze markt bieden converteerbare obligaties door hun hybride karakter een interessant evenwicht tussen beleggen in groei en bescherming tegen risico. Sinds het begin van het jaar, en tijdens de daarop volgende onrust, hebben converteerbare obligaties wereldwijd hun rol gespeeld in de bescherming tegen de nadelen van posities in aandelen. Bovendien hebben converteerbare obligaties, dankzij een lagere blootstelling aan energie, het beter gedaan dan high-yield bedrijfsobligaties, met name Amerikaanse high-yield.

 

Figuur 1: YTD Cumulatieve prestaties (in USD ongedekt)

 

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors: 'Converteerbare obligaties kunnen een evenwichtige blootstelling bieden aan grote, middelgrote en kleine ondernemingen. Wat de sectoren betreft, is het een voordeel dat gezondheidszorg en technologie overwogen zijn, omdat deze in de herstelperiode na COVID-19 beter beschermd lijken. Er zijn regionale verschillen, waarbij de grotere posities in de VS kansen voor groei op basis van aandelen zorgen, terwijl Europa en Japan kwaliteit en weerbaarheid bieden. De relatieve goedkope Aziatische obligaties helpen om beleggers te voorzien van convexiteit en diversificatie.'