Pictet AM: World Oceans Day 2020 valt samen met 20-jarig bestaan Pictet-Water

Pictet AM: World Oceans Day 2020 valt samen met 20-jarig bestaan Pictet-Water

Impact beleggen
Oceaan.jpg

Pictet Asset Management meent dat het tij eindelijk keert omdat de belangstelling voor duurzame fondsen en ESG-beleggingen verder toeneemt, zelfs nu de markten zeer turbulent zijn. World Oceans Day 2020 valt samen met het 20-jarig bestaan van het fonds Pictet-Water. Het fonds was een pionier in themabeleggingen en presteerde sterk met een rendement van 298,1% sinds de introductie1  ervan, vergeleken met het benchmarkrendement van 104,0%.2

Een recent rapport van Morningstar3 onderstreept dat duurzame fondsen veerkrachtig waren toen de koersen daalden als gevolg van de coronapandemie en er in het eerste kwartaal van 2020 USD 45,6 miljard (GBP 37 miljard) naar deze fondsen stroomde.

Pictet-Water (soft-closed) werd in 2000 geïntroduceerd en in eerste instantie beheerd door Hans Peter Portner, hoofd thematische aandelenbeleggingen bij Pictet Asset Management. Sindsdien is het fonds een blauwdruk geworden voor USD 41 miljard aan themabeleggingen in 14 thema-overschrijdende en afzonderlijke strategieën.

“World Oceans Day herinnert ons eraan dat hoewel 70 procent van het aardoppervlak met water is bedekt, minder dan 1 procent beschikbaar en toegankelijk is voor gebruik door mensen. De VN voorspellen dat de wereldbevolking tot 2050 met 2,5 miljard mensen zal toenemen. Het is dus belangrijker dan ooit om veel aandacht te besteden aan de bedrijven die proberen om deze en andere schaarse natuurlijke hulpbronnen optimaal te gebruiken.”

“Water is slechts een in een hele serie van op het milieu gerichte strategieën die Pictet beheert, waaronder ook Clean Energy, Timber en Global Environmental Opportunities (GEO). Het nieuwste milieufonds, GEO, werd in 2014 geïntroduceerd en is aantrekkelijk voor beleggers in een tijd waarin we ons steeds sterker bewust worden van klimaatverandering en de noodzaak tot milieu-oplossingen. Naast een aantrekkelijke risico-rendementsverhouding streven we ernaar onze klanten te informeren over de positieve milieu-impact die zij realiseren door in de strategie te beleggen.”

Veerkrachtige strategieën zijn sleutelfactor voor themabeleggingen

Een rapport dat Morningstar4 eerder dit jaar publiceerde, benadrukte de snelle groei van thematische aandelenfondsen maar waarschuwde beleggers selectief te zijn omdat slechts 45 procent van de fondsen hun tiende verjaardag haalt.

Hans Peter Portner stelt: “Veel beleggingsmaatschappijen proberen een graantje mee te pikken van de trend voor duurzaamheid en themabeleggingen en beleggers moeten selectief zijn in hun keuzes.”

Pictet Asset Management werkt al meer dan tien jaar samen met denktank en adviesbureau Copenhagen Institute for Futures Studies (CIFS), om diepgaander inzicht te krijgen in megatrends – de sterke krachten op lange termijn die het milieu, de maatschappij, politiek, technologie en de economie veranderen.

Daarnaast heeft Pictet Asset Management voor de thematische strategieën adviesraden ingesteld die bestaan uit wetenschappers en leidende personen binnen de bedrijfstakken, teneinde ervoor te zorgen dat elke strategie veerkrachtig blijft.

Hans Peter Portner licht dit toe: “Om duurzaam te zijn en weerstand te bieden aan modeverschijnselen moeten thematische strategieën zijn gebaseerd op deze megatrends op lange termijn. Beleggers moeten hiervoor een horizon hebben van 5-10 jaar. Deze fondsen zijn geen tactische oplossing, maar vragen een buy-and-hold benadering.”

“Bovendien zijn ESG-overwegingen onlosmakelijk verbonden met ons actieve thematische aandelenproces, van de identificatie van het thema tot en met de selectie van afzonderlijke aandelen, ook met een focus op de lange termijn”.

1 Uitsluitend de referentie-index voor resultaatvergelijkingen.

2 De referentie-index, die geen milieudoelstellingen heeft, is de MSCI AC World (EUR). Gegevens per 29 mei 2020. Resultaat is voor de aandelenklasse I EUR, onder aftrek van kosten. Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten.

3 Global Sustainable Fund Flows, Morningstar mei 2020.

4 Global Thematic Funds Landscape, Morningstar februari 2020.