M&G: VS vs China – Koude Oorlog tijdens corona

M&G: VS vs China – Koude Oorlog tijdens corona

Handelsconflict
Handelsconflict VS-China.jpg

De Verenigde Staten en China staan weer lijnrecht tegenover elkaar. Na de heffingen en sancties hebben de Amerikanen en de Chinezen nieuwe ammunitie en wapens gevonden om elkaar het leven zuur te maken. Jasmeet Chadha, aandelenanalist bij de Britse vermogensbeheerder M&G, verwacht een nieuwe ‘koude oorlog’ met grote gevolgen.

“Geen halfgeleiders naar het Volksbevrijdingsleger”

De handelsspanningen zijn verre van nieuw en bereikten een voorlopig dieptepunt toen president Trump Huawei op de zwarte lijst zette. Ze namen weer af in januari toen China en de VS een fase 1-handelsakkoord ondertekenden. Maar de coronacrisis zorgt voor nieuwe problemen. De Amerikaanse overheid stelde dat ze vond dat China slecht met de crisis omging. De anti-China retoriek van Trump heeft volgens Chadha recent geleid tot meer sancties om  China’s technologische ontwikkeling “in het belang van de Amerikaanse nationale veiligheid” af te remmen. De controle op het vrachtvervoer werd bijvoorbeeld strenger, om er zo voor te zorgen dat er geen halfgeleiders naar Huawei zouden worden verscheept. In de Senaat stelde de republikeinse senator Ben Sasse: “Moderne oorlog is high-tech en wat de Chinezen bestempelen als ‘vrije marktsector’ bestaat daar niet. President Xi weet te versluieren dat er banden bestaan tussen Chinese bedrijven en de communistische partij. We hebben de koude oorlog niet gewonnen door wapens te sturen naar de Sovjet-Unie en we gaan China zeker niet kloppen als we halfgeleiders sturen naar het Volksbevrijdingsleger.”

China en de VS hebben beide genoeg onderhandelingsmateriaal in handen. Trump kan de export van (onderdelen van) chips en halfgeleiders stoppen – geen sinecure, aangezien China een derde van de Amerikaanse halfgeleiders importeert. Maar op haar beurt importeert Amerika ongeveer 80% van de zeldzame metalen die het nodig heeft uit China en China is weer het land waar de meeste high-tech producten (zoals de iPhone) worden geproduceerd.

Bovendien zitten de grensoverschrijdende  toeleveringsketens ingewikkeld in elkaar. Als China een probleem heeft, hebben andere landen die in de toeleveringsketen zitten, daar ook last van. De coronacrisis heeft aangetoond hoe afhankelijk de VS is van China voor bepaalde onderdelen en goederen waarvan de toeleveringsketens vaak grensoverschrijdend zijn. Het gaat onder meer om zorgapparatuur en technologie.

Meer zelf produceren ophanden

Het verloop van deze ‘koude oorlog’ is vooralsnog onzeker en dat is slecht nieuws. Blijft het wapengekletter zo doorgaan zal dit resulteren in flinke schade voor beide kanten, zegt Chadha. De rest van de wereld zal op zoek moeten gaan naar goede (duurzame) alternatieven, en dat is niet altijd even gemakkelijk.  Als het zover komt zullen Koreaanse en Japanse bedrijven als winnaars uit de bus komen, omdat de meeste landen producten uit deze twee landen als goed alternatief zullen aanmerken. Op de lange termijn zullen de handelsspanningen ertoe leiden dat landen gaan onderzoeken wat ze zelf kunnen produceren: positief voor lokale producenten van belangrijke componenten voor allerhande technologie, weet Chadha. Een Taiwanees bedrijf in halfgeleiders kondigde al aan een nieuwe fabriek te willen openen in 2024. Andere ondernemingen die zich midden in de toeleveringsstroom bevinden, zullen hun businessmodellen en infrastructuur moeten gaan herzien om zo een weg te vinden in deze veranderende wereld.

Ten slotte, zegt Chadha, zal de rest van 2020 in het teken staan van een zwakke economie door de lockdowns. Met het oog op de Amerikaanse verkiezingen in november, is het wapengekletter met China voor Trump een uitgelezen kans om de blik van de Amerikanen af te wenden van de binnenlandse politieke problematiek.