Pensioenfonds Zorg en Welzijn: Kwartaalbericht derde kwartaal 2019

Pensioenfonds Zorg en Welzijn: Kwartaalbericht derde kwartaal 2019

Pensioenfondsen
Pensioen.jpg

Derde kwartaal 2019

Beleidsdekkingsgraad: 97,3%
Actuele dekkingsgraad: 92,2%
Belegd vermogen: € 238,0 miljard
Rendement 2019 derde kwartaal 5,5%
Rendement 2019 YTD 18,8%

De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in het derde kwartaal van 2019 gedaald van 99,9% naar 97,3%. De actuele dekkingsgraad is gedaald van 95,9% naar 92,2%. Met de beleggingen behaalde PFZW in het derde kwartaal een positief rendement van 5,5%, de premiebijdragen bedroegen € 1.500 miljoen en de pensioenuitkeringen € 999 miljoen. Het totaal belegd vermogen eind derde kwartaal is € 238,0 miljard.

Peter Borgdorff, directeur van PFZW: ‘In de eerste drie kwartalen van dit jaar behaalden we een rendement van 18,8% en de omvang van de pensioenpot was nog nooit zo groot. En onze deelnemers en gepensioneerden? Die zien daar niets van terug. Met de huidige rekenregels zijn onze verplichtingen namelijk met 25,5% gestegen en is de dekkingsgraad per saldo verder gedaald. Met de huidige dekkingsgraad van 92,2%, zullen we in 2020 de pensioenen moeten verlagen. Nu we bezig zijn nieuwe afspraken te maken over de toekomst van ons pensioen én we aankijken tegen extreem lage rentestanden, vinden we dit een heel moeilijk gegeven. Om verlagingen af te wenden hebben we dringend hulp nodig van politiek Den Haag. Want onder de huidige regelgeving is het verlagen van de pensioenen niet te voorkomen’.

Ontwikkeling dekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraad is in het afgelopen kwartaal gedaald van 99,9% naar 97,3%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De daling van de actuele dekkingsgraad van 95,9% naar 92,2% komt door een toename van de verplichtingen vanwege de daling van de rente. Het mooie rendement woog hier niet tegenop.

De onderstaande tabel toont het verloop van de actuele dekkingsgraad in het derde kwartaal van 2019. De beleggingen exclusief renteafdekking hadden samen een positief effect van 1,4 procentpunt op de actuele dekkingsgraad. Door de daling van de rente in het derde kwartaal steeg de waarde van de verplichtingen. Dit leidde tot een daling van de actuele dekkingsgraad met 8,8 procentpunt. De pensioenpremie is te laag voor de pensioenrechten die daarmee voor deelnemers worden ingekocht. Dit had een negatief effect van 0,2 procentpunt. De waarde van de beleggingen die dienen voor de renteafdekking hadden een positief effect van 3,8 procentpunt op de actuele dekkingsgraad.

Kans op verlaging pensioenen in 2020
PFZW moet begin 2020 een aangepast herstelplan aanleveren bij DNB. Op grond van de nieuwe parameters is de kritische grens uit het vorige herstelplan gewijzigd. De actuele dekkingsgraad lag eind derde kwartaal onder deze kritische grens. Naast een mogelijke verlaging in 2021 is daardoor nu ook een mogelijke verlaging in 2020 aan de orde.

Rendement
In het derde kwartaal behaalde PFZW een rendement van 5,5%. Zakelijke waarden, Krediet en Vastrentende waarden sloten het kwartaal positief af. Alleen de beleggingscategorie Grondstoffen had een negatief rendement. De lange risicovrije rentes daalden in Europa opnieuw, met name vanwege het ruimere beleid van centrale banken. Op de valutamarkt daalde de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar als gevolg van de aanhoudend zwakke macro-economische cijfers in de eurozone.

Profiel PFZW
PFZW is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van 2,9 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds beheert het belegd vermogen, dat ultimo september 2019 € 238,0 miljard bedroeg.

Disclaimer
De cijfers in dit document zijn deels op schattingen gebaseerd en niet gecontroleerd door de externe accountant en certificerende actuaris.