Monex: Fed-vooruitblik - Goede data slecht nieuws voor start renteverlagingscyclus

Monex: Fed-vooruitblik - Goede data slecht nieuws voor start renteverlagingscyclus

Rente Monetair beleid Fed
RenteVerhoging of Renteverlaging Shutterstock.jpg

Het wordt lastig voor de Federale Reserve (Fed) om een renteverlagingscyclus te beginnen terwijl de data zo goed zijn, stelt Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe. De groei van de Amerikaanse economie in Q1 en Q2 was goed, de werkloosheid staat op het laagste punt in decenia, en de consumentenbestedingen zijn sterk. Toegegeven, de maakindustrie surveys suggereren een groeivertraging en de Duurzame Goederen Investeringen zagen een dip in het eerste kwartaal, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd doordat de dienstensector meer dan drie keer zo groot is als de maakindustrie.

Hierdoor verwacht Hordijk dat de Fed de rente inderdaad met 25 basispunten gaat verlagen komende woensdag, maar dat dit vergezeld zal gaan van bewoordingen die de suggestie wekken dat de Fed geduldig is. Omdat de marktverwachtingen zo hooggespannen zijn omtrent het aantal renteverlagingen dat dit jaar verwacht wordt (momenteel bijna drie in 2019 volgens OIS markten), kunnen deze verwachtingen bijna niet waargemaakt worden. Hierdoor gaat Hordijk er vanuit dat de dollar aansterkt na woensdag, waardoor de EURUSD wel eens door de 1,11 kan gaan breken en de tocht richting de 1,10 (2-jarig dieptepunt) verder voortzet.