Ebury: Dovish ECB zorgt voor stijging dollarkoers en versterking Amerikaanse rendementen

Ebury: Dovish ECB zorgt voor stijging dollarkoers en versterking Amerikaanse rendementen

Monetair beleid Valuta ECB
Geld dollar.jpg

De sterke cijfers over de economische groei in de VS, de hogere rendementen op obligaties en een ECB die zich al bijna vastlegde op renteverlagingen in september waren allemaal goed voor de greenback, die de week met een stijging ten opzichte van elke belangrijke wereldvaluta afsloot. Voor de euro was er slechts één enkel positief teken: het feit dat de koers ondanks de negatieve economische verrassingen en de 'dovishness' van de ECB net boven het niveau van 1,11 wist te blijven.

Het belooft opnieuw een volatiele week te worden. De aandacht zal natuurlijk vooral uitgaan naar de bijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag plaatsvindt. Gezien de positieve ontwikkeling van de economie en de inflatie proberen de markten te peilen hoe dovish de Fed zal zijn. Donderdag sluit de Bank of England een week vol belangrijke bijeenkomsten van centrale banken af. Tot slot kijken we uit naar de BBP-groeicijfers uit de eurozone, die donderdag verschijnen en duidelijk zouden moeten maken hoe ver de economische vertraging daar gaat.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Het is eigenlijk verrassend dat de euro zo goed standhield, gezien het vele negatieve nieuws vorige week. De PMI-indicatoren voor industriële activiteit daalden nog verder, naar krimpniveaus. Het cijfer voor de dienstverlening is belangrijker, en dat was nog redelijk goed, maar voor de productiesector in de eurozone is de bodem nog niet in zicht. En donderdag maakte de ECB duidelijk dat er al bij de bijeenkomst in september een verruimingspakket aankomt. Voorzitter Draghi klonk uitgesproken dovish over de situatie in de productiesector en de lage inflatie. Nu de twee belangrijkste centrale banken ter wereld elkaar proberen te overtreffen in het nemen van extra stimuleringsmaatregelen voor economieën die nog steeds groeien, denken wij nog steeds dat de euro waarschijnlijk beter zal presteren dan de dollar, omdat de tarieven aan de andere kant van de oceaan veel meer ruimte hebben om te dalen.

GBP

De benoeming van Boris Johnson tot premier bracht de koers van het pond nauwelijks in beweging, want de markten hadden dit al volledig ingeprijsd. Voor het Britse pond gold vorige week "geen nieuws is goed nieuws": de munt won het uiteindelijk van alle G10-valuta's, behalve van de dollar. Er was weinig nieuws aan het brexit-front. Wel eiste Johnson een revisie van de Ierse backstop en herhaalde de EU dat over de huidige deal niet opnieuw onderhandeld kan worden. Hierdoor beginnen de 'odds makers' (kansberekenaars) de kans op een brexit zonder akkoord steeds hoger in te schatten. Ons basisscenario is nog steeds dat het brexit-probleem zonder algemene verkiezingen op geen enkele andere manier opgelost kan worden.

USD

De sterke groeicijfers van het tweede kwartaal in de VS leken in tegenspraak te zijn met de pessimistische visie die de Federal Reserve sinds de laatste bijeenkomst van het FOMC uitdraagt. Door hele sterke consumentenbestedingen ontstond een groei die de verwachtingen overtrof, terwijl de zakelijke investeringen achterbleven. Nog belangrijker was dat de vrij forse stijging van de beide deflatoren. Al met al lijkt een Amerikaanse economie die gematigd groeit, met de meeste inflatie-indicatoren op of boven de doelen van de Fed, niet de ideale kandidaat voor aanvullende monetaire stimuleringsmaatregelen – bovenop de renteverlagingen die er deze week vrijwel zeker zullen komen. Maar de Fed zal hier het laatste woord over hebben. We denken dat de 'dot plot', waarin de Fed-vertegenwoordigers zo goed mogelijk proberen in te schatten hoe de rentes zich in de toekomst gaan ontwikkelen, doorslaggevend zal zijn. Het zou wel eens kunnen zijn dat de rentemarkten te hard van stapel zijn gelopen door in de komende 12 maanden tot wel vier renteverlagingen in te prijzen.