Monex: Erdogan ontslaat president centrale bank en zaait nieuwe risico's voor Turkse lira

Monex: Erdogan ontslaat president centrale bank en zaait nieuwe risico's voor Turkse lira

Centrale bank Valuta Politiek
Bart Hordijk - Monex Europe.jpg

Nadat de gemoederen rondom de Turkse lira eerder dit jaar wat bedaard leken te zijn, gooide president Recep Erdogan dit weekend onverwachts toch weer de knuppel in het hoenderhok door de president van de Turkse centrale bank (CBRT), Murat Cetinkaya, te ontslaan, stelt Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe.

De inflatie daalt al maanden in Turkije en ook het tekort op de lopende rekening is flink teruggelopen van 5% naar 2%. Beide hebben bijgedragen aan de stabilisatie van de Turkse lira. Ook op geopolitiek vlak leek de zon door te breken nadat President Donald Trump op de vorige G20 een verzoenende toon aansloeg omtrent de levering van het Russische S-400 raketsysteem aan Turkije. Hiermee zijn Amerikaanse economische sancties tegen Turkije voorlopig van de baan. Risico’s rondom een diepe en lange Turkse recessie zijn er nog steeds, maar met een rente van 24% op jaarbasis weerhield dit veel investeerders er niet van om tòch in de Turkse lira te stappen, waardoor de munt een van de best presterende was in 2019.

Dè grote drijfveer van de lira-crisis in augustus 2018 waren de twijfels over de onafhankelijkheid van de CBRT nadat deze - ogenschijnlijk onder druk van Erdogan - de rente niet verhoogde ondanks explosieve inflatie. Zo’n situatie kan zich nu gaan herhalen omdat de nieuwe CBRT president Murat Aysal veel meer geneigd lijkt om zijn oren te laten hangen naar de wensen van Erdogan. Erdogan hangt namelijk de theorie aan dat lagere rentes juist leiden tot een lagere inflatie, een standpunt dat lijnrecht tegen de gangbare monetaire theorieën ingaat. Het (tè snel) verlagen van de rente kan de economie juist schaden omdat dit de munt afzwakt, wat Turkse bedrijven in de problemen brengt die hun activiteiten vaak gefinancierd hebben in buitenlandse valuta. Ook kunnen schulden van de gehele private sector door lage rentes verder oplopen, wat tot een nog scherpere recessie kan leiden in de toekomst wanneer deze in de toekomst allemaal moeten worden terugbetaald.

Vooruitkijkend lijkt het er dus op dat het vanaf nu wel eens afgelopen kan zijn met de sterke prestaties van de Turkse lira in 2019. Met het vervangen van de president van de CBRT en de oplaaiende twijfels over de onafhankelijkheid van de CBRT heeft de Turkse lira er voor nu in ieder geval een risico bij.