Banque de Luxembourg Investments: Wereldwijde groei vertoont eerste tekenen van stabilisering

Banque de Luxembourg Investments: Wereldwijde groei vertoont eerste tekenen van stabilisering

Rente Obligaties Aandelen Monetair beleid ECB Fed
Grafiek groei.jpg

Door Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg

Na meerdere maanden van economische vertraging lag de bbp-groei in de Verenigde Staten en Europa in het eerste kwartaal boven de verwachtingen. Er is echter veel onzekerheid over de duurzaamheid van die groei. Dat schrijven Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, en zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

Na meerdere maanden van economische vertraging vertoont de wereldwijde groei de eerste tekenen van stabilisering. In de Verenigde Staten lag de bbp-groei in het eerste kwartaal ruim boven de verwachtingen, dankzij een stijging op jaarbasis met 3,2% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. “Dat goede resultaat is echter vooral te danken aan de stijging van de overheidsuitgaven, de vooraadopbouw en de daling van de import. De gezinsconsumptie en de bedrijfsinvesteringen hebben echter weinig bijgedragen aan die groei”, verduidelijkt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de beheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “De bbp-groei in de eurozone heeft in het eerste kwartaal ook positief verrast. Het bbp groeide in die periode met +0,4% ten opzichte van +0,2% tussen oktober en december van vorig jaar. De aanhoudende daling van de maakindustrie werd gedeeltelijk goedgemaakt door de binnenlandse consumptie die goed standhield. Er is echter veel onzekerheid over de duurzaamheid van de groei.”

Centrale banken: richtrente blijft ongewijzigd

Zoals verwacht heeft het monetaire comité van de Federal Reserve de richtrente ongemoeid gelaten op de bijeenkomst van eind april-begin mei. Nadat voorzitter Jerome Powell zijn strenge houding van 2018 tijdens de vorige bijeenkomst had ingeruild voor een inschikkelijker houding, sloeg hij deze keer een eerder neutrale toon aan en leek hij tevreden over de economische groei, de inflatie en de rentes. In Europa heeft de centrale bank tijdens haar bijeenkomst in april geen nieuwe elementen aangebracht. “De ECB laat haar ultrasoepele monetaire beleid ongewijzigd en zal in de loop van de maand juni meer details geven over de voorwaarden voor herfinancieringstransacties op lange termijn.”

Obligatiemarkten blijven stabiel, staatsobligaties zijn nog altijd weinig aantrekkelijk

De obligatiemarkten waren in april bijzonder stabiel. In de eurozone bleef de tienjaarsrente in Duitsland, Italië en Spanje nagenoeg onveranderd. “Staatsobligaties blijven een weinig aantrekkelijke beleggingscategorie”, meent de Luxemburgse econoom.

Stijgende aandelenmarkten

Na de sterke stijging in het eerste kwartaal hebben de aandelenmarkten hun opmars in april voortgezet. De MSCI All Country World Index Net Total Return (in EUR) steeg met 3,6%, wat het rendement sinds het begin van het jaar op +18,3% bracht. In de afgelopen maand zijn de Amerikaanse S&P 500, de Europese Stoxx 600, de Japanse Topix en de MSCI Emerging Markets er allemaal op vooruitgegaan. “Sectoraal gezien voert de technologiesector sinds het begin van het jaar de ranglijst aan, gevolgd door de duurzame consumptiegoederen en de industrie. De sectoren gezondheidszorg en nutsdiensten zetten de zwakste prestaties neer. Wat de regio's betreft, zitten de Verenigde Staten en China in de kopgroep, terwijl Japan licht achterblijft op de rest”, besluit Guy Wagner.