Schroders: China stelt groeiverwachting bij maar forse stimuleringsmaatregelen blijven uit

Schroders: China stelt groeiverwachting bij maar forse stimuleringsmaatregelen blijven uit

China
schroders-china-stelt-groeiverwachting-bij-maar-forse-stimuleringsmaatregelen-blijven-uit_1_MkLy6Z.j

Sinds het begin van het jaarlijkse Nationale Volkscongres in Beijing kwamen er geen geluiden naar buiten dat een groot pakket aan economische stimuleringsmaatregelen aan zat te komen. De groeiverwachtingen voor de Chinese economie zijn, zoals verwacht, naar beneden bijgesteld en de geplande stimuleringsmaatregelen zijn op z’n zachtst gezegd zeer bescheiden, stelt Craig Botham, econoom opkomende markten bij Schroders. Het begrotingstekort neemt nauwelijks toe en de Chinese beleidsmakers streven dit jaar naar een stabiele staatsschuldquote.

Nieuwe groei- en begrotingsdoelstellingen

Een nieuwe groeidoelstelling van 6 tot 6,5% geeft aan dat er dit jaar gebruik zal worden gemaakt van beleidshefbomen om de groei boven de 6% te houden. Schroders houdt vast aan de onlangs herziene prognose voor een groei van de Chinese economie van 6,3% in 2019, hoewel de onderliggende activiteit volatieler kan blijken te zijn. Uit de andere aangekondigde doelstellingen blijkt ook dat de overheid zich vooralsnog toelegt op meer budgettaire steun vanuit de centrale overheid, in plaats van te vertrouwen op lokale overheden en schuldgroei.

Meer, maar relatief bescheiden stimulans, van de centrale overheid

De quota's voor lokale overheidsobligaties zijn verhoogd met 100 miljard RMB voor obligaties voor algemene doeleinden en met 800 miljard RMB voor obligaties voor speciale doeleinden, waarmee infrastructuur wordt gefinancierd. Op het eerste gezicht is dit een aanzienlijke toename van de financiering van de infrastructuur. Dit weerspiegelt echter tot op zekere hoogte de vermindering van de schaduwfinanciering, die van oudsher een belangrijk onderdeel van de infrastructuurfinanciering was. Om de zaken in perspectief te plaatsen: de toename van de uitgifte van lokale overheidsobligaties lijkt de totale schuldgroei dit jaar met slechts 0,4 procentpunt te verhogen.

De centrale overheid zal 2 biljoen RMB bijdragen aan belastingverlagingen, inclusief 650 miljard RMB aan BTW-verlagingen. Terwijl de doelstelling voor het tekort slechts 0,2 procentpunt hoger ligt dan in 2018, namelijk 2,8%, zal blijken dat de budgettaire stimulans waarschijnlijk groter is. De overheid gebruikt een aantal boekhoudkundige trucs om het nominale tekort onder de 3% te houden, terwijl in werkelijkheid veel meer wordt uitgegeven. Toch lijkt de voorgestelde stimulans niet op vorige stimulerende maatregelen die veel omvangrijker waren.

Stimulans minder gericht op grondstoffen

De aankondigingen zijn grotendeels in lijn met de veronderstellingen van Schroders geweest en de prognose ten aanzien van de Chinese economie wordt net gewijzigd. De groeivertraging zal naar verwachting bescheiden blijven. De stimuleringsmaatregelen zijn minder omvangrijk dan in eerdere groeivertragingsfasen en, misschien wel cruciaal voor de rest van de wereld, het pakket aan maatregelen zal, anders dan voorheen, minder gericht zijn op grondstoffen.