Banque de Luxembourg Investments: Steeds meer tekenen van een wereldwijde economische vertraging

Banque de Luxembourg Investments: Steeds meer tekenen van een wereldwijde economische vertraging

Rente
banque-de-luxembourg-investments-steeds-meer-tekenen-van-een-wereldwijde-economische-vertraging_1_yG

De groei van de wereldeconomie is eind 2018 verder vertraagd. In de Verenigde Staten is de groei van de bestellingen van kapitaalgoederen in het vierde kwartaal stilgevallen. De geleidelijke afname van het stimulerende effect van de begrotingsmaatregelen dreigt de groei van de grootste economie ter wereld dit jaar af te remmen. Dat schrijven Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, en zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

De groei van de wereldeconomie is eind 2018 verder vertraagd. In de Verenigde Staten is de groei van de bestellingen van kapitaalgoederen in het vierde kwartaal stilgevallen. De geleidelijke afname van het stimulerende effect van de begrotingsmaatregelen dreigt de groei van de grootste economie ter wereld dit jaar af te remmen. Dat schrijven Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, en zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

De groei van de wereldeconomie is eind 2018 verder vertraagd. In de Verenigde Staten lijken de zwakkere prestaties van de auto-industrie en de vastgoedsector zich uit te breiden naar de kapitaalgoederensector, waar de groei van de bestellingen in het vierde kwartaal is stilgevallen. “De geleidelijke afname van het stimulerende effect van de begrotingsmaatregelen dreigt in 2019 de groei van de grootste economie ter wereld af te remmen”, zegt Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “In de eurozone is de graadmeter van de maakindustrie in december net boven 50 gebleven. Er is dus nog lichte groei, maar we zijn intussen ver verwijderd van de niveaus van begin 2018, die op een stevige groei wezen.”

Monetaire verkrappingscyclus van Federal Reserve gaat mogelijk laatste fase in

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse Federal Reserve haar monetaire beleid op haar laatste bijeenkomst van 2018 verder aangescherpt en de nagestreefde bandbreedte van de Fed Funds-rente met 25 basispunten verhoogd. Hoewel het monetair comité nog altijd meent dat de Amerikaanse economie gezond is door de behoorlijke groei van de werkgelegenheid en de robuuste consumptie, heeft het zijn prognose van het aantal renteverhogingen in 2019 verlaagd van drie naar twee. “Dat kan erop wijzen dat de monetaire verkrappingscyclus die de Amerikaanse Federal Reserve in december 2015 is gestart, zijn laatste fase ingaat”, meent de Luxemburgse econoom. In Europa heeft de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank het monetaire beleid op zijn laatste bijeenkomst in december ongewijzigd gelaten.

Verdere daling van de rente op staatsobligaties

De val van de olieprijzen, de signalen van een wereldwijde conjunctuurvertraging en de forse daling van de beurzen hebben de overheidsrente in december verder doen terugvallen. Onder meer de Amerikaanse tienjaarsrente ging daardoor lager. “Gezien de verwachte groeivertraging zou de rente op Amerikaanse staatsobligaties nog verder kunnen dalen.” In de eurozone viel de Italiaanse obligatierente terug dankzij het begrotingsakkoord dat werd bereikt tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie. De rente op staatsobligaties  ging ook lager in Duitsland en Spanje, maar veerde op in Frankrijk. “Door de huidige lage obligatierente in de eurozone lijkt de kans op een verdere daling klein.”

Slechtste maand december sinds 1931 voor S&P 500

December is doorgaans een goede maand voor de beurzen, maar dit jaar zijn de aandelenmarkten fors gecorrigeerd. In de Verenigde Staten heeft de sterindex S&P 500 de slechtste maand december sinds 1931 achter de rug. In Europa en de groeilanden liepen de verliezen eveneens op, al was de schade iets minder groot dan in de Verenigde Staten.