De S in ESG: Arjan Ruijs & Marie Payne (Cardano)

De S in ESG: Arjan Ruijs & Marie Payne (Cardano)

S van ESG ESG
Arjan Ruijs & Marie Payne (foto archief Cardano) 2.jpg

Door Arjan Ruijs & Marie Payne, respectievelijk Senior Responsible Investment Officer en Responsible Investment Officer Sustainability & Strategy bij Cardano

Hoe geven jullie invulling aan de S van ESG?

‘Bij ons maken sociale overwegingen integraal deel uit van het duurzaamheidsbeleid. Momenteel schieten economieën tekort op verschillende sociale pijlers, bijvoorbeeld op ongelijkheid en toegang tot basisdiensten zoals voedsel, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs. Dit leidt tot sociale spanningen en ondermijnt de maatschappelijke license to operate van bedrijven en autoriteiten. Zowel in onze due diligence als in onze active ownership-activiteiten spelen deze aspecten een centrale rol. Bijvoorbeeld: in onze due diligence kijken we naar hoe bedrijven sociaal en menselijk kapitaal beheren.

Het ontbreken van beleid op het gebied van gegevensprivacy, productkwaliteit of relaties met de gemeenschap kan risico’s creëren voor de samenleving en daardoor ook voor de eigen bedrijfsvoering.

Bovendien is het vooral in tijden van arbeidsschaarste belangrijk dat bedrijven op een juiste manier rekening houden met arbeid en menselijk kapitaal, zowel intern als in de gehele keten. Bedrijven die hierin tekortschieten, kunnen worden uitgesloten van investeringen. Met active ownership stimuleren we bedrijven om beter rekening te houden met sociale risico’s. We gaan met bedrijven in gesprek over sociale thema’s zoals mensenrechten, gezonde voeding en gezondheidszorg. Een focusgebied is een leefbaar loon, waarbij we kledingbedrijven beoordelen via het Platform for Living Wage Financials.

Dit laat zien dat we manieren kunnen vinden om de S in ESG te meten en te benchmarken.’

 

Met active ownership stimuleren we bedrijven.