Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht Q4 2021

Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht Q4 2021

Pensioenfondsen
Pensioen (01)
  • Beleidsdekkingsgraad gestegen naar 121,4% per eind december 2021
  • Actuele dekkingsgraad gestegen naar 126,2% per eind december 2021
  • Rendement beleggingen vierde kwartaal: +2,9% (jaarrendement 2021: + 7,6%)

René van de Kieft, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds PostNL, over het vierde kwartaal van 2021: “Zowel de actuele dekkingsgraad als de beleidsdekkingsgraad zijn in het vierde kwartaal verder gestegen. Hierdoor is het mogelijk om per 1 januari 2022 een toeslag te verlenen van 1,95% van de opgebouwde pensioenaanspraken. De stijging van de dekkingsgraad is vooral het gevolg van de goede beleggingsrendementen op met name aandelen en vastgoed. Ook is de rente in het vierde kwartaal licht gestegen, hetgeen een positief effect op de dekkingsgraad had.”

Ontwikkeling dekkingsgraad vierde kwartaal

De beleidsdekkingsgraad bedroeg per eind december 121,4% ten opzichte van 117,1% per eind september. De actuele dekkingsgraad steeg van 123,8% per eind september naar 126,2% per eind december. De stijging van de dekkingsgraad werd met name veroorzaakt door het rendement op de beleggingen, met een positief effect van 3,5%-punt op de dekkingsgraad.

26012022 PostNL (1)

Effect rente op dekkingsgraad

De verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de door DNB vastgestelde rentecurve. De rente steeg licht. De verplichtingen daalden daardoor licht in waarde. De impact op de actuele dekkingsgraad was +0,9%.

Bijdrage Matchingportefeuille op dekkingsgraad

Via beleggingen in de matchingportefeuille, bestaande uit staatsobligaties en renteswaps, streeft het pensioenfonds er naar het effect van renteveranderingen op de dekkingsgraad (gedeeltelijk) te mitigeren. De licht stijgende rente en een marginaal rendement op de matchingportefeuille leidde per saldo tot een impact van + 0,2% op de actuele dekkingsgraad.

Bijdrage Rendementsportefeuille op dekkingsgraad

Aandelen kenden wederom een goed kwartaal en ook vastgoed droeg positief bij. De rendementsportefeuille droeg als geheel 3,3% bij aan de toename van de actuele dekkingsgraad.

Overige effecten op dekkingsgraad

De effecten van overige oorzaken op de dekkingsgraad, zoals premie, uitkeringen, actuariële grondslagen, telden op tot een bijdrage van -2,0%-punt. Dit kwartaal had vooral de indexatie van 1,95% per 1 januari 2022 een drukkend effect op de actuele dekkingsgraad.

Toelichting rendement beleggingen

Het laatste kwartaal van 2021 was opnieuw erg positief voor het pensioenfonds. Aandelen behaalden het beste rendement met 7,8%. Over het hele jaar leverden aandelen zelfs een rendement van meer dan 25% op. Voor een groot deel werd dat veroorzaakt door de groei van productie als gevolg van toenemende consumptie. Obligaties kenden door de stijgende rente een minder goed kwartaal. De meeste categorieën daalden licht in waarde. Alleen hoogrentende bedrijfsobligaties hadden met 1,5% een positief rendement.

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, maakte in november al een flinke draai in het beleid van van steunaankopen. In december werd besloten het tempo waarin de steunaankopen worden afgebouwd te verdubbelen, zodat de Fed daar al in maart mee klaar is. Fed-voorzitter Powell liet nadrukkelijk de optie open om de rente snel te verhogen na het einde van de afbouw.

Voor de ECB was de zaak in december gecompliceerder. In de eurozone is de inflatie ook flink opgelopen, maar minder dan in de VS en bovendien volgens de ECB voor een groter deel gedreven door tijdelijke factoren. Toch gaat ook de ECB minder obligaties kopen in 2022. In het eerste kwartaal worden de aankopen teruggeschroefd. Dit programma zal in maart worden beëindigd.

Ter compensatie worden de reguliere steunaankopen tijdelijk opgehoogd. Het terugschroeven van deze programma’s kan ertoe leiden dat de kans op hogere rentes en lagere aandelenkoersen groter wordt. De exacte gevolgen zijn echter nog onduidelijk.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van het rendement van de verschillende beleggingscategorieën over het vierde kwartaal van 2021 en YTD (jan-dec 2021), alsmede de omvang en de gewichten van de beleggingsportefeuille. Het betreft voorlopige cijfers.

Inmiddels is ruim 125 miljoen euro belegd in de nieuwe categorie landbouwgrond. Gedurende 2022 zal deze categorie naar verwachting volledig ingevuld worden.

26012022 PostNL (2)