Aon: Natuurrampen veroorzaken $162 miljard aan economische schade in H1 2025

Aon: Natuurrampen veroorzaken $162 miljard aan economische schade in H1 2025

Insurance companies

Volgens het nieuwste Global Catastrophe Recap: First Half 2025-rapport van risicoadviseur Aon hebben natuurrampen wereldwijd naar schatting ten minste $162 miljard aan economische schade veroorzaakt in de eerste zes maanden van 2025. Dit bedrag ligt boven het gemiddelde voor de 21e eeuw van $141 miljard en is vergelijkbaar met de schade in dezelfde periode in 2024 ($156 miljard).

De schade werd vooral veroorzaakt door de bosbranden bij Palisades en Eaton in Californië, een zware aardbeving in Myanmar en meerdere zeer zware stormen in de Verenigde Staten. De economische schade in de VS alleen bedroeg $126 miljard, waarmee het het hoogste niveau ooit bereikte voor een eerste halfjaar en ruim driemaal het langjarige gemiddelde ($41 miljard).

Wereldwijd bedroegen de verzekerde verliezen in de eerste helft van het jaar ten minste $100 miljard – het op één na hoogste bedrag ooit gemeten, na de $140 miljard in 2011. Meer dan 90 procent van deze verzekerde schade deed zich voor in de VS, vooral als gevolg van bosbranden en noodweer.

De wereldwijde verzekeringsbescherming – het verschil tussen economische en verzekerde schade – kwam hiermee uit op 38 procent, het laagste percentage ooit in een eerste halfjaar. In regio’s met lage verzekeringsgraad was de kloof echter nog steeds groot: de schade van de aardbeving in Myanmar werd geschat op $12 miljard, terwijl minder dan $100 miljoen verzekerd was.

In totaal werden wereldwijd minstens 19 rampen geregistreerd met verzekerde verliezen van meer dan $1 miljard, waarvan 18 in de VS. Buiten de VS was alleen een hevige storm in Europa in juni verantwoordelijk voor schade boven dit niveau. Cycloon Alfred in Australië veroorzaakte $900 miljoen aan schade; storm Éowyn in Ierland en het VK leidde tot $690 miljoen verlies.

Aon wijst op het belang van wereldwijde verbetering van rampenverzekering en risicobeheer, met name in kwetsbare regio’s waar verzekeringsdekking momenteel beperkt is.