Manhattan: Bescherming tegen invoerheffingen vraagt om vertrouwen in Europa als economische eenheid

Met de herinvoering van aanzienlijke invoerrechten door de huidige Amerikaanse regering staat de wereldhandel opnieuw onder druk. De kosten voor Europese bedrijven en consumenten stijgen, terwijl de onzekerheid over levertijden en beschikbaarheid toeneemt.
Hoewel de economische impact in Nederland voorlopig beperkt lijkt, kan dit grote gevolgen hebben voor sectoren die sterk afhankelijk zijn van export en import. Retailers doen er daarom goed aan om hun toeleveringsketens kritisch onder de loep te nemen.
Sommige bedrijven overwegen aanpassingen in hun productienetwerk, zoals het verkorten van ketens of het verplaatsen van activiteiten. Een voorbeeld hiervan is H&M , dat meer producten wil inkopen bij leveranciers die dichter bij hun belangrijkste markten in Europa en de VS gevestigd zijn. Op de lange termijn kan dit het risico op externe schokken verminderen en zorgen voor een tijdigere, kostenefficiëntere en duurzamere bedrijfsvoering. Dit leidt uiteindelijk tot een betere algehele klantbeleving.
Toch is dit slechts één mogelijke aanpak en geen wondermiddel. De strategische visie moet breder zijn dan alleen de keuze van locaties.
De kern ligt in digitalisering. Investeringen in end-to-end supply chain-technologie – van planning en voorraadbeheer tot orderverwerking en transport – maken toeleveringsketens niet alleen efficiënter, maar ook wendbaarder. Bedrijven die snel en effectief kunnen inspelen op verstoringen en veranderende vraag zijn beter voorbereid op geopolitieke en economische onzekerheden en marktfluctuaties.
Tegelijkertijd biedt de huidige situatie Europa de kans om gezamenlijk op te treden als handelsblok en de fundamenten van samenwerking te herzien. Door digitale samenwerking te verdiepen en actief in te zetten op technologische ontwikkeling kan Europa zijn mondiale positie in de toekomst versterken.
Er is geen enkele strategie die bedrijven of landen volledig kan beschermen tegen de economische gevolgen van invoerheffingen. De langetermijnoplossing vraagt om een geïntegreerde digitale infrastructuur, grensoverschrijdende samenwerking en vertrouwen in het idee van Europa als culturele en economische eenheid.