State Street: In 2028 maken private markten 50% uit van gemiddelde institutionele portefeuille

State Street: In 2028 maken private markten 50% uit van gemiddelde institutionele portefeuille

Asset Allocation Outlook Private Markets
Outlook vooruitzicht (07)

State Street heeft de 2024 Private Markets Outlook gepubliceerd waarin het voorspelt dat beleggingen in private markten in 2028 bijna de helft van de gemiddelde institutionele portefeuille uitmaken.

State Street heeft wereldwijd bijna 500 beleggingsinstellingen ondervraagd om inzicht te krijgen in hun beleggingen en activiteiten in private markten. 220 van de ondervraagde instellingen komen uit Europa*, gelijk verdeeld over traditionele vermogensbeheerders, vermogensbeheerders van particuliere markten, vermogensbezitters en verzekeraars.

Enkele van de belangrijkste bevindingen:

  • De meerderheid van de respondenten zegt in de komende twee jaar de blootstelling aan bijna alle activacategorieën van de private markten (infrastructuur, private schuld, private equity en vastgoed) te vergroten. In de komende vijf jaar verwachten zij de blootstelling in alle private activacategorieën uit te breiden.
    • Institutionele beleggers zullen hun allocaties aan de publieke markten waarschijnlijk verlagen om beleggingen in de private markten uit te breiden, waarbij de private markten tegen 2028 bijna de helft van de gemiddelde portefeuille uitmaken.
  • Er is een nieuwe vraag naar dataplatforms die een volledig overzicht bieden (‘whole-of-fund’) waarmee institutionele beleggers private activa in lijn met de rest van hun portefeuille kunnen zien.
  • De grotere focus op portefeuilledata is gekoppeld aan een sterke focus op het beter meten en beoordelen van risico's in private allocaties. Dit drijft de groeiende vraag naar betere toegang tot data en technologie.
  • Wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving zullen de vraag naar private markten stuwen, onder andere door overheidssteun voor belangrijke industrieën en investeringen in infrastructuur.
    • Bijna 50% van de Europese respondenten verwacht dat wetgeving in de EU een impuls geeft aan investeringen in private markten.

Jesse Cole, Global Head of Private Markets Product bij State Street, zegt:

'De private markten en kapitaalmarkten ondergaan een transformatie op dit moment. Private markten blijven niet alleen een groter aandeel in de portefeuille innemen, maar worden ook meer als publieke markten behandeld in de manier waarop ze worden beoordeeld, gemeten, op de markt gebracht en aangeboden aan een breder scala aan beleggers. Dit heeft belangrijke gevolgen voor het evenwicht en de liquiditeit in de wereldwijde financiële markten en voor de manier waarop bedrijven kapitaal aantrekken. Het zal direct impact hebben op de investering die institutionele beleggers moeten doen in hun data- en operationele strategie voor particuliere markten. Zonder investeringen kunnen beleggers mogelijk niet de operationele efficiëntie bereiken die hun groei ondersteunt.'

Mark van Weezenbeek, Country Manager en hoofd van State Street Global Services in Nederland, voegt toe:

'Voor Nederlandse pensioenfondsen spelen beleggingen in de private markt een cruciale rol in de diversificatie van portefeuilles. In de afgelopen tien jaar is hun blootstelling aan deze markten aanzienlijk toegenomen en deze trend zal zich naar verwachting voortzetten. Op dit moment staan Nederlandse institutionele beleggers voor twee grote uitdagingen: het integreren van private marktbeleggingen binnen het nieuwe pensioensysteem - wat vooral een uitdaging is voor het flexibele contract - en het afstemmen van deze beleggingen op het strenge ESG- en impactbeleggingsbeleid. Daarnaast vereisen de relatief hoge kosten die gepaard gaan met beleggingen in private markten een duidelijke rechtvaardiging naar pensioendeelnemers en belanghebbenden. In Nederland zien we dat private fondsen die concrete gegevens verzamelen die de accountability vergroten en de positieve impact aantonen, meer kans maken om pensioeninvesteringen aan te trekken.'