Vanguard: Recordhoogte Amerikaanse aandelen reden voor voorzichtigheid?

Vanguard: Recordhoogte Amerikaanse aandelen reden voor voorzichtigheid?

Equity United States
Grafiek omhoog bijgesneden.jpg

Amerikaanse aandelen breken record na record. Dat is mooi, maar misschien staan beleggers niet genoeg stil bij die hoge waarderingen, zeker nu de rente nog hoog staat, zegt Qian Wang, Hoofdeconoom Azië-Pacific en Global Head van het Vanguard Capital Markets Model.

Een hogere rente kan een domper zijn voor de financiële markten. Dat was het althans wel voor de Amerikaanse obligatiemarkt, zoals blijkt uit de scherpe koersdalingen de afgelopen twee jaar. De aandelenmarkt bleef daarentegen nieuwe recordhoogtes verkennen, wat suggereert dat beleggers misschien te licht over de opgeblazen waarderingen stappen.

Rooskleurige waarderingen voor Amerikaanse aandelen

De waarderingen, of hoeveel bedrijven waard zijn volgens de markt, zien er momenteel rooskleurig uit. De grafiek hieronder toont een veelgebruikte meeteenheid voor het waarderen van de Amerikaanse aandelenmarkt: de cyclisch aangepaste koers-winstverhouding (CAPE).

Om de impact van economische cycli uit te vlakken, worden de huidige aandelenkoersen bekeken in de context van de inflatiegecorrigeerde winst per aandeel over een periode van 10 jaar. In januari 2024 was de CAPE-ratio voor Amerikaanse aandelen meer dan 30, hoger dan in de meeste periodes van de afgelopen 70 jaar.

Volgens de inschatting van Vanguard ligt de waardering van Amerikaanse aandelen ongeveer 30% boven zijn geschatte bandbreedte van de reële waarde. Wat Vanguard als de reële waarde voor aandelen beschouwt, hangt deels af van de macro-economische omgeving, waaronder rentetarieven, inflatie en marktvolatiliteit. Hogere waarderingen op de aandelenmarkt kunnen gerechtvaardigd zijn in periodes van lage rente, lage inflatie en lage volatiliteit.

Om dit in de juiste context te plaatsen, de waardering van Amerikaanse aandelen is zelden zo hoog geweest: deze bevindt zich op een niveau dat sinds 1950 alleen werd geëvenaard door de dot-com bubbel en de heropening na Covid-19.

De invloed van rente op waarderingen

Een renteknip kan het waarderingsverschil helpen dichten, maar de Fed zal waarschijnlijk voorzichtig blijven. Als het tot een knip komt dit jaar, zal het wellicht niet voldoende zijn om de geschatte reële waarde aanzienlijk te verhogen. Na 2024 is het onwaarschijnlijk dat de geschatte reële waarde terugkeert naar de niveaus van het begin van het decennium. Het tijdperk van bijna-nul rentes ligt achter ons.

Het is daarom veel waarschijnlijker dat de kloof wordt gedicht door dalende aandelenkoersen.

Waarderingen vormen een goede indicator voor het rendement van aandelen op de lange termijn. Gezien de huidige hoge waarderingen voorspelt dat niet veel goeds voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Ook al kunnen ze op de korte termijn misschien nog wat hoger uitkomen.

Waar het ook op uitdraait, diversificatie is een gezonde keuze. Een mix van beleggingen die onderling niet zijn gecorreleerd, verminderen het risico in een portefeuille. Net zoals een evenwichtig leven bevorderlijk is voor een goede gezondheid, geeft balans in een portefeuille een gezonde kans om financiële doelen op de lange termijn te bereiken.