Columbia Threadneedle: Herstel aandelenmarkten maskeert onzekerheid over handelstarieven

Columbia Threadneedle: Herstel aandelenmarkten maskeert onzekerheid over handelstarieven

Equity United States Trade conflict
Outlook vooruitzichten (08) weg storm crisis

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben zich opvallend snel hersteld van de verliezen na de handelsmaatregelen in april. De S&P 500 noteert nog slechts 3% onder zijn recordhoogte. Toch is die rust misleidend, waarschuwt Anthony Willis, senior econoom bij Columbia Threadneedle Investments.

“Bestedingen door zowel bedrijven als consumenten, zijn sterk afhankelijk van vertrouwen, en dat heeft tijd nodig om te herstellen – zeker in de VS”, aldus Willis in zijn wekelijkse marktcommentaar. 

Hoewel het handelsconflict tussen de VS en China recent tekenen van de-escalatie vertoont, zijn de Amerikaanse invoertarieven structureel verhoogd. Waar het gemiddelde importtarief vorig jaar nog rond de 2,5% lag, ligt dat inmiddels tussen de schatting 14 tot 17% – het hoogste niveau sinds de jaren dertig. Een basistarief van 10% geldt inmiddels als het meest realistische compromis, maar blijft desondanks een rem op de wereldeconomie. 

De recente beursrally duidt op optimisme over verdere versoepeling, maar onder de oppervlakte blijft de onzekerheid groot. Nieuwe importheffingen voor sectoren als halfgeleiders en farmacie worden deze zomer verwacht. Ondertussen zijn de renteverwachtingen sterk bijgesteld: van vijf verwachte verlagingen na de tariefschok, naar nog slechts twee. 

Tegelijk is het economische beeld vertroebeld door tijdelijke effecten zoals voorraadvorming en logistieke verstoringen. “Betrouwbare data laat vermoedelijk nog weken op zich wachten”, aldus Willis. Tot die tijd blijft voorzichtigheid volgens hem geboden. Columbia Threadneedle handhaaft dan ook een gematigde overweging in aandelen, met een lichte voorkeur voor de VS en Europa. 

Zonder snel herstel van beleidsduidelijkheid dreigt blijvende economische schade, zegt Willis. “De 90 dagentermijn voor wederzijdse tariefmaatregelen loopt binnenkort af, en nieuwe sectorspecifieke besluiten hangen in de lucht. Voor financiële markten, bedrijven en beleggers blijft duidelijkheid voorlopig het schaarste goed. De werkelijke impact van de jongste tariefmaatregelen moet zich nog laten voelen.”