LGIM: Bij dalende inflatie ligt deflatie op de loer

LGIM: Bij dalende inflatie ligt deflatie op de loer

Inflation
Inflatie (02)

De financiële markten juichen de dalende inflatie toe, maar hoe lang houdt deze nog aan? Volgens valutastrateeg Willem Klijnstra van LGIM ligt door de allengs dalende inflatie inmiddels deflatievrees op de loer. Voor de vermogensbeheerder is het een van de redenen om voor een long duration positie te kiezen in zijn multi-asset portefeuilles.

De markten hebben al veel renteverlagingen ingeprijsd. Toch blijft de inflatie boven de doelstelling en zijn er weinig tekenen van economische vertraging. En: als de inflatie eenmaal daalt, hoe zorg je er dan voor dat ze ook weer stopt met dalen? Het is onwaarschijnlijk dat de inflatie op magische wijze stopt als het doel bereikt is. Gaan we ons straks niet weer zorgen maken over deflatie?

Eenmalige inflatie

Misschien is deflatie zelfs een te sterk woord. De markten hoeven eigenlijk nog geen deflatie te zien om al ongerust te worden. Een inflatie die verder daalt dan het streefniveau, kan volstaan. De kans bestaat dat we net terug zijn op het niveau van vóór de pandemie. Misschien was alle inflatie die we sindsdien hebben gezien, slechts een korte opstoot, gebaseerd op de grootste schok in de toeleveringsketen in lange tijd.

Vandaag zijn er al een aantal landen in deflatie, bijvoorbeeld China en Thailand zoals weergegeven in de grafiek. China is een van de grootste economieën ter wereld en de grootste exporteur. Het exporteert ook een deflatoire druk via goederen en grondstoffen. Sommige sectoren, zoals de productie van elektrische voertuigen en zonnepanelen, zijn hier meer aan blootgesteld dan andere.

De grafiek laat zien dat verschillende producentenprijsindexcijfers negatief zijn of onder de consumentenprijsindexcijfers liggen. Dat kan op aankomende deflatoire druk wijzen. De producentenprijzen moeten uiteindelijk doorsijpelen naar de consumentenprijzen.

Deflatie drijfveren 

Italië, Japan en Zuid-Korea zijn voorbeelden van landen met een relatief lage inflatie op dit moment. Door de vergrijzing kennen ze een lage trendmatige economische groei. Deze demografische trend maakt dat de landen een gebrek aan inflatie of zelfs perioden van deflatie zien. Zo hoorden we vorige week nog dat het geboortecijfer in Zuid-Korea tot een nieuw dieptepunt (0,72) is gedaald. De meeste OESO-landen zullen met dit fenomeen te maken krijgen.

Inflatie blijft erg moeilijk te voorspellen, maar als de inflatie snel daalt in de richting van de doelstelling, steken zorgen over deflatie de kop op. Het is in ieder geval een risicoscenario waar centrale banken en financiële markten rekening mee moeten houden.