PGIM Fixed Income: Drie factoren die verkiezingsuitslag VS zullen bepalen

PGIM Fixed Income: Drie factoren die verkiezingsuitslag VS zullen bepalen

United States Politics
Verkiezingen USA.jpg

Nu er in 2024 in meer dan 50 landen belangrijke verkiezingen worden gehouden, zal de druk op verschillende structurele ankers - zoals de verhevigde concurrentie tussen grote mogendheden, ongekende politieke polarisatie, het afbouwen van risico's in de toeleveringsketen en verschillende technologische ecosystemen - blijven toenemen.

Natuurlijk is elk anker ook verweven met de Amerikaanse verkiezingen en de waarschijnlijke rematch tussen Biden en Trump. Op dit moment denken we dat de race tussen de vermoedelijke genomineerden in de loop van de zomer spannender zal worden, waarbij drie factoren een doorslaggevende rol zullen spelen, aldus Daleep Singh, Chief Global Economist van PGIM Fixed Income.

De eerste onzekere factor is wat kiezers vinden van de economische omstandigheden, inclusief de kosten van belangrijke goederen, aangezien de prijzen voor levensmiddelen, huur, nieuwe voertuigen en gas sinds januari 2020 met meer dan 20% zijn gestegen. Het Biden-kamp zal waarschijnlijk wijzen op de stijging van de reële lonen op jaarbasis met 0,8%, wat meer is dan de gemiddelde groei voor de pandemie tussen 2010 en 2020. De arbeidsmarkt is een andere economische component die veel aandacht zal krijgen, vooral als de banengroei stokt onder 100.000.

De tweede factor is of de mogelijke veroordelingen van Trump voor misdrijven van invloed zullen zijn op zwevende kiezers (de federale rechtzaken zijn gepland voor maart en mei, en ze zouden kunnen worden uitgesteld tot na de verkiezingen).

De derde factor is of de wanorde in de wereld verder toeneemt; de regering-Biden zal proberen de wereldwijde brandhaarden te blussen, terwijl Amerikaanse tegenstanders misschien verdere onrust willen zaaien voordat ze misschien willen onderhandelen na de Amerikaanse verkiezingen.

Ongeacht of de Senaat naar de Republikeinen gaat en het Huis van Afgevaardigden naar de Democraten, zal de regering diep verdeeld blijven, wat wordt onderstreept door de implicaties van de presidentiële race.

Een overwinning van Trump kan resulteren in een negatieve aanbodschok door de verwachte, hogere tarieven op China en mogelijke beperkingen op immigratie, waardoor het arbeidsaanbod daalt. Er kan ook een positieve vraagschok optreden door een soepeler fiscaal en monetair beleid in combinatie met minder regeldruk.

Een overwinning van Biden zou positiever kunnen zijn voor de aanbodzijde, waarbij diverse initiatieven zoals de IRA en CHIPS act worden voortgezet, maar minder positief aan de vraagzijde, omdat er bijvoorbeeld geen belastingverlagingen worden doorgevoerd.