Principal AM: Alle ogen in China op de vastgoedsector

Principal AM: Alle ogen in China op de vastgoedsector

Real Estate China
China.jpg

Sinds de opheffing van de lockdowns eind vorig jaar zijn de economische prestaties van China uiterst teleurstellend geweest en zijn de economische cijfers herhaaldelijk achtergebleven bij de prognoses.

De doelstelling van de overheid om het bbp met 5% te laten groeien wordt nu met scepsis ontvangen en de angst voor een deflatieval drukt een zware stempel op het beleggerssentiment. De kern van de economische problemen van China ligt in de vastgoedsector, en totdat beleidsmakers zich proactief en voldoende richten op het verjongen ervan, blijven de vooruitzichten voor China waarschijnlijk somber.

Een groot deel van China’s recente financiële stress en toenemende economische zwakte is terug te voeren op de slecht functionerende vastgoedsector, een probleem dat de hele economie dreigt mee te slepen in een langdurige en schadelijke neergang. Concreet zijn er vier kanalen waardoor vastgoed de algemene economische en financiële gezondheid van China beïnvloedt:

  • Bbp-groei: Het grote aandeel van de vastgoed- en bouwsector in de totale vastgoedmarkt betekent dat de 5% bbp-doelstelling van de overheid moeilijk te halen zal zijn als de vastgoedsector niet begint te herstellen.
  • Huishoudens: De vastgoedsector heeft een buitensporig welvaartseffect in vergelijking met andere beleggingen in China. Gezien de problemen in de sector, belemmert afnemende welvaart de bereidheid van consumenten om geld uit te geven.
  • Lokale overheden: Dalende grondverkopen decimeren de budgetten van lokale overheden en voeden de angst voor schulden van het Local Government Financing Vehicle (LGFV).

Financieel systeem: Sommige trustproducten bieden schaduwbankfinanciering aan ontwikkelaars, die hen helpt te beschermen tegen wanbetalingsrisico’s.(1) Verdere druk op het financiële systeem zou ongetwijfeld het marktsentiment temperen terwijl beleggers al nerveus zijn.

De problemen in de vastgoedsector hebben een grote invloed op de vooruitzichten van China en zijn een bron van zorg voor beleggers wereldwijd. Zonder adequate actie van beleidsmakers om de zwakte van de markt aan te pakken, zal het enthousiasme van beleggers voor investeringen in China waarschijnlijk afnemen. De geschiedenis leert echter dat China regelmatig beleidsaanpassingen doet in de meest sombere tijden, een omgeving die beleggingskansen kan creëren voor actieve beleggers.

Voor een diepere duik in de oorzaken van de instorting van de Chinese vastgoedsector en de gevolgen ervan voor beleggingen in de toekomst, lees: China’s vastgoedcrisis staat in het middelpunt.

 

(1) Trustproducten zijn vermogensbeheerproducten die op de markt worden gebracht door trustbedrijven en die vaak verband houden met schaduwbankieren. Deze producten trekken vermogende beleggers aan via hoge potentiële rendementen.