Mainfirst: Duitse aandelen behoren dit jaar tot de winnaars

Mainfirst: Duitse aandelen behoren dit jaar tot de winnaars

Equity Germany
Duitse vlag.jpg

De Duitse Dax-index kent een opleving in 2023. Welke factoren veroorzaken dit?

De sterke opwaartse beweging van Duitse aandelen in 2023 moet gezien worden tegen de achtergrond van een zwak voorgaand jaar. Omdat de Duitse industrie sterk afhankelijk is van gas, is de index vooral tot september vorig jaar sterk gedaald.

Inmiddels is de situatie minder slecht dan gevreesd. De economie draait redelijk robuust en ook de energieprijzen zijn weer aanzienlijk gedaald. Het rapportageseizoen is over het geheel genomen ook goed verlopen, zodat Duitse aandelen dit jaar terecht tot de winnaars behoren.

Een van de sectoren die in de eerste helft van het jaar bijzonder in trek was, is bijvoorbeeld de technologiesector. Deze heeft sinds het begin van het jaar goed gepresteerd gezien de sterke dominantie van SAP in Duitsland. De voor Duitsland belangrijke auto- en industriesector deden het ook goed en droegen bij tot de sterke prestaties van de DAX. De vastgoedsector daarentegen blijft het dit jaar moeilijk hebben door de sterke stijging van de rente.

Vooruitzichten voor Duitse aandelen

Duitse bedrijven geven een overwegend positief beeld voor de ontwikkelingen in 2023. De onzekerheid op de kapitaalmarkten blijft groot, vooral over de onderwerpen inflatie, rente en economische ontwikkeling. Niettemin zijn met name Duitse aandelen, ondanks de sterke stijging sinds het begin van het jaar, nog steeds relatief goedkoop gewaardeerd, vooral in vergelijking met Amerikaanse aandelen.

Het grote inhaalpotentieel zit in de small caps. Het waarderingsverschil tussen grote en kleine kapitalisaties is nu historisch hoog. Dat is dit jaar niet veranderd en biedt stock pickers aantrekkelijke kansen.

Wat de opwaartse beweging van de Dax zou kunnen stoppen, is het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Dat beleid zou in de tweede helft van het jaar zijn stempel kunnen drukken op de Amerikaanse economie. Dat zou op zijn beurt een negatief effect kunnen hebben op Duitse aandelen. Wij gaan er echter van uit dat de inflatie in de tweede helft van het jaar zal blijven dalen, waardoor de centrale banken weer meer ruimte krijgen bij een economische vertraging.