UBS AM: We positioneren ons voor een 'trage vertraging'

UBS AM: We positioneren ons voor een 'trage vertraging'

Outlook Recession (threat)
Outlook vooruitzicht (18) Scenario.jpg

UBS Asset Management heeft zojuist zijn nieuwste Macro Monthly gepubliceerd, waarin de vermogensbeheerder uitlegt waarom ze ook na de onrust in maart nog uitgaat van een verdere economische expansie, en waarom de consensus eerder te pessimistisch was toen ze een recessie verwachtte.

Belangrijkste punten:

  • Ondanks periodes van verhoogde volatiliteit dit jaar blijven de belangrijkste activaklassen binnen de marges waarin ze zich al maanden bevinden. De meeste actie vond plaats onder de oppervlakte van de belangrijkste indexen.
  • Deze koersschommelingen binnen een bepaalde bandbreedte weerspiegelen grotendeels de tweedeling tussen een economie die sterker is dan de meesten hadden verwacht, met aan de andere kant de centrale banken die vastbesloten zijn om de hoge inflatie te verslaan.
  • Amerikaanse aandelen rekenen een zachte landing in, terwijl obligaties volgens UBS AM een te groot recessierisico inprijzen. Aangezien de economie veerkrachtig blijft, verwacht UBS AM dat de rente nog verhoogd wordt, en dat de S&P 500 met haar vele groei-aandelen op korte termijn terrein verliest.
  • Globaal genomen geeft UBS AM de voorkeur aan internationale aandelen ten opzichte van de VS, een zwakkere Amerikaanse dollar en obligaties uit opkomende markten.
  • Het belangrijkste risico voor deze economische vooruitzichten is dat de Amerikaanse regering er niet in zou slagen het schuldplafond tijdig te verhogen.

'Internationale aandelen blijven aantrekkelijk ten opzichte van Amerikaanse aandelen, omdat de groei-impuls volgens ons verschuift naar China en Europa. Deze wending in de relatieve groei zal op termijn ook de Amerikaanse dollar verzwakken. Een niet te warm lopende, maar ook niet te koude wereldeconomie is ook gunstig voor de goedkopere obligatiesectoren, met name schuldpapier van opkomende markten en Europese investment grade', aldus Evan Brown, hoofdstrateeg bij UBS AM.