RBC BlueBay AM: Markten kalmeren, maar ‘Roadrunner-moment’ dreigt

RBC BlueBay AM: Markten kalmeren, maar ‘Roadrunner-moment’ dreigt

Outlook
Outlook vooruitzicht (21) recessie crisis

Nu Amerikaanse aandelen zijn hersteld van de scherpe verliezen begin deze maand, lijken de markten tijdelijk tot rust gekomen. “Gesprekken met beleidsmakers in Washington hebben bij ons echter geleid tot een groeiend gevoel van bezorgdheid”, aldus Mark Dowding, Chief Investment Officer bij RBC BlueBay Asset Management.

Hij verwacht dat de storm weer zal aantrekken. “Daarom is het verstandig om de blootstelling aan risicovolle activa, die we in de dip na de Liberation Day-aankondigingen hebben opgebouwd, weer te gaan afbouwen.”

Voorlopig houden de economische cijfers nog redelijk stand. Ondanks een scherpe daling in het aantal nieuwe orders, blijven bedrijven hun voorraden afbouwen en proberen ze klanten gerust te stellen. De hoop is dat tegen de tijd dat de voorraden op zijn, de invoerheffingen alweer fors zijn verlaagd. Er zijn tot nu toe ook nauwelijks aanwijzingen voor ontslagen of snelle prijsstijgingen.

Toch waarschuwt Dowding dat dit beeld misleidend kan zijn. “Er dreigt een abrupte correctie over een paar maanden als het beleid niet verandert.” Hij vergelijkt de situatie met de tekenfilm Roadrunner waarin Wile E. Coyote blijft rennen terwijl de grond onder hem al verdwenen is, tot het moment van de onvermijdelijke val.

Dit scenario werd volgens Dowding door regeringsfunctionarissen in Washington luchtig terzijde geschoven. Volgens hen staan veel landen, China uitgezonderd, juist te popelen om een aantrekkelijk handelsakkoord te sluiten. De risico’s op inflatie worden volgens hen overdreven: valutabewegingen van 10% komen vaker voor en hebben doorgaans slechts beperkte impact op de reële economie. China is een ander verhaal, maar waar nodig zouden uitzonderingsmaatregelen volgens hen kunnen helpen om de economische schade voor de VS te beperken.

In de ogen van de Amerikaanse regering is een groeivertraging een aanvaardbare prijs om de afhankelijkheid van China af te bouwen. Eventuele prijsstijgingen worden gezien als tijdelijk, en men verwacht dat de Federal Reserve binnenkort met renteverlagingen zal komen. Dit alles weerspiegelt een ‘alarmerend gevoel van zelfgenoegzaamheid’, aldus Dowding.