BLI: De economie koelt af, maar blijft groeien

BLI: De economie koelt af, maar blijft groeien

Outlook
groei (1).jpg

Hoewel de economische groei vertraagt, blijft hij tijdens het eerste kwartaal in de belangrijkste regio's positief. Dat schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse over de financiële markten.

Zo groeide het Amerikaanse bbp geannualiseerd met 1,1% ten opzichte van het vorige kwartaal, minder dan verwacht en minder dan de 2,6% die we zagen in het laatste kwartaal van 2022. 'De zwakkere groei dan verwacht is voornamelijk te wijten aan de dalende bedrijfsinvesteringen, de tegenvallende aandelenmarkt en de consumentenbestedingen die maar blijven toenemen', zegt Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments.

Buiten China wordt verdere economische vertraging voorspeld

Het bbp in de eurozone klom 0,1% ten opzichte van het vorige kwartaal, ook wat minder dan verwacht. De activiteit stagneerde in Duitsland en nam lichtjes toe in Frankrijk, terwijl Italië, Spanje en Portugal meer groei lieten optekenen. In China katapulteerden de heropening van de economie en de bijhorende opleving van de binnenlandse consumptie de groei naar 4,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. 'Buiten China wordt de komende maanden verdere economische vertraging voorspeld, met hier en daar vermoedelijk soms zelfs negatieve groei', aldus de Luxemburgse econoom.

Financiële markten gerustgesteld door snelle tussenkomst overheden

De overheden grepen snel in om de beroering in de banksector te beteugelen na de fiasco's bij Silicon Valley Bank en Credit Suisse vorige maand en slaagden erin de rust op de financiële markten te laten weerkeren. Zo bleek de rente op overheidsobligaties erg stabiel en was ze eind april nauwelijks gewijzigd ten opzichte van eind maart.

Lichte stijging beurzen ondanks bankcrisis

Na hun grote veerkracht in maart in het licht van de bankencrisis stegen de beurzen wat in april, een maand waarin aandelen het gewoonlijk goed doen. De potentiële groei van de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Index Net Total Return in euro werd evenwel gestremd door de kracht van de Europese munt. In lokale munt boekten zowel de S&P 500 in de VS, de Stoxx 600 in Europa en de Topix in Japan winst. Enkel de index MSCI Emerging Markets verloor terrein, doordat China militaire manoeuvres hield en een omsingeling van het eiland Taiwan simuleerde.

'Op sectorniveau zagen we de mooiste resultaten bij ondernemingen in defensieve sectoren, die grotendeels mooie cijfers lieten optekenen, en oliewaarden, terwijl ondernemingen in andere, cyclischere sectoren de economische vertraging begonnen te voelen', zegt Guy Wagner. 'Zo gingen vooral energie, basisconsumptiegoederen en gezondheidszorg erop vooruit, terwijl discretionaire consumptiegoederen, technologie en materialen het minder goed deden.'