AllianzGI: Commentaar Fed-vergaderingen

AllianzGI: Commentaar Fed-vergaderingen

Fed
Federal Reserve Washington.png

De laatste gegevens over de Amerikaanse economie maken de taak van de Federal Reserve er niet eenvoudiger op. De activiteit vertraagt aanzienlijk, zoals blijkt uit het groeicijfer over het eerste kwartaal, dat met +1,1% op jaarbasis onder de verwachtingen lag.

De kerninflatie, gemeten aan de hand van de deflator van de gezinsconsumptie exclusief voedsel en energie (core PCE), bleef daarentegen verrassend stijgen en bedroeg in het eerste kwartaal +4,9% op jaarbasis (tegen +4,4% eerder en +4,7% verwacht). Dit niveau is echter nog ver verwijderd van de prijsstabiliteitsdoelstelling van de centrale bank. De hardnekkig hoge inflatie zou de Fed moeten sterken in haar overtuiging dat verdere monetaire verstrakking nodig is.

Na een stijging met 475 bp in deze in maart 2022 gestarte cyclus verwachten wij daarom een verdere verhoging met 25 bp tijdens de FOMC-vergadering van 3 mei. Als de markten perfect anticiperen op deze verhoging, en dat lijkt zonder twijfel zo te zijn, is de rest moeilijker te voorspellen.

Bij haar beoordeling van de inflatiedynamiek zal de Fed rekening moeten houden met de aanscherping van de kredietvoorwaarden na de problemen van de regionale banken in de VS, die in de komende maanden zou moeten leiden tot een aanzienlijke inkrimping van de kredietverlening door banken aan de economie. Daarom vinden wij dat de Fed ook een pauze in de renteverhoging moet aankondigen, om zichzelf de tijd te geven de gevolgen van eerdere verhogingen voor de vraag beter te beoordelen, en vooral de gevolgen van de spanningen voor de regionale banken in termen van kredietverstrekking.

De belangrijkste vraag voor de markten is of dit een tijdelijke pauze is... of de echte spil van het Amerikaanse monetaire beleid. Gezien de genoemde macro-economische trends zouden wij kiezen voor een echte Fed-pivot - die dus niet als zodanig wordt aangekondigd - met een eindrente van 5,25%.

De erkenning door beleggers van het einde van de monetaire verkrappingscyclus is bullish en zou strategieën om de rentecurve steiler te maken moeten aanmoedigen.