State Street: Europees beleggersvertrouwen stijgt

State Street: Europees beleggersvertrouwen stijgt

Europe
Euro.jpg

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index* (ICI) voor maart 2023.

De index van het wereldwijde beleggersvertrouwen steeg tot 81,4,3,8 punten hoger dan de herziene waarde van 77,6 in februari. De stijging werd aangevoerd door een toename van 11,0 punten van de Europese ICI tot 117,5. De Noord-Amerikaanse ICI steeg licht met 0,9 punten tot 73.9. De Aziatische ICI daalde daarentegen met 6,3 punten tot 91,9.

'Met oog op de toegenomen druk in de Amerikaanse banksector behielden institutionele beleggers hun defensieve posities. De wereldwijde ICI stond in maart op 81,4, ruim onder het risico-neutrale niveau van 100', aldus Rajeev Bhargava, hoofd Investor Behavior Research bij State Street Associates.

'Hoewel het algemene sentiment zwak blijft, is het zeker noemenswaardig dat het beleggersvertrouwen in maart niet verder verslechterde, maar met een stijging van 4 punen zelfs een beetje verbeterde. De Noord-Amerikaanse ICI bleef in maart immers stabiel, zij het op een zwak niveau, mogelijk ondersteund door gesprekken dat de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) de verzekering zal uitbreiden naar alle deposito's. In Europa nam het optimisme flink toe. Aangezien Azië de enige regio is waar het sentiment daalde, toonde het gedrag van institutionele beleggers in maart een zekere mate van weerstand tegen de recente marktvolatiliteit.'

30032023 State Street

*De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen, van institutionele beleggers.