Ostrum AM: Griekenland maakt indrukwekkende comeback

Ostrum AM: Griekenland maakt indrukwekkende comeback

Europe
Griekenland.jpg

Na een economische krimp van 30% sinds de financiële crisis is Griekenland nu bezig met een indrukwekkende opmars.

Volgens Stéphane Déo, Head of Markets Strategy bij vermogensbeheerder Ostrum AM, onderdeel van Natixis Investment Managers, is deze ‘remontada’ niet alleen een opleving die wel vaker volgt na een crisis. “Er zijn ook factoren die erop wijzen dat Griekenland ingrijpender is veranderd.”

Op 27 januari verhoogde kredietbeoordelaar Fitch de rating van Griekse schuld naar BB+. Dat was de zesde opeenvolgende verhoging sinds 30 juni 2015, toen het bureau de rating verhoogde naar CC. Volgens Déo een indrukkende opmars. “Zeker na een evenzo indrukwekkende afdaling naar de hel. Gerechtvaardigd? Wij vinden van wel.”

Volgens Déo torst Griekenland nog wel een hoge schuld met zich mee, maar is die door de lage rentes beheersbaar, dankzij de lage financieringskosten van het European Stability Mechanism (ESM, waar 55% van de Griekse overheidsschuld uitstaat). “De jaarlijkse kosten voor aflossing van deze leningen blijven zeer beperkt. De Griekse overheidsfinanciën zijn daarom grotendeels ongevoelig voor rentebewegingen”, stelt Déo.

Op het gebied van ESG zijn de verbeteringen volgens Déo minder spectaculair, maar de verbeteringen die er worden gerealiseerd zijn evenzo belangrijk, vooral wat betreft Governance. “De zwakte van de staat en het gebrek aan organisatie waren een van de oorzaken van de ineenstorting in het vorige decennium. De situatie is veranderd. Zo helpt de Europese Commissie het land met het opzetten van een modern belastingstelsel. Deze en andere aanzienlijke inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen.”

Ook de Democracy Index daalde tijdens de crisis sterk. Die heeft zich hersteld en is terug op een niveau dat dicht bij dat van de rest van Europa ligt. Ook voor startende ondernemers is Griekenland aantrekkelijk geworden. De Wereldbank geeft het land een score van 96,0 op de Starting Business Index, terwijl de OESO-landen gemiddeld 91,3 scoren.

Griekenland lijkt dus aanzienlijke vooruitgang te hebben geboekt op het gebied van structureel bestuur. “Dit is op de middellange termijn erg belangrijk en bemoedigend voor de toekomst. Hier wordt volgens ons te weinig aandacht aan besteed door commentatoren.”