UBS AM: Grondstoffen hebben de voorkeur boven aandelen

UBS AM: Grondstoffen hebben de voorkeur boven aandelen

Commodities Equity
Klimaat (13) duurzaam energietransitie grondstoffen

De economische herstart in de Verenigde Staten, China en Europa zal de financiële markten omhoogstuwen.

Vooral aandelen uit opkomende markten en cyclische aandelen doen het goed dit jaar. Grondstoffen presteren nog beter dan wereldwijde aandelen.

Financiële markten hebben een goed begin van 2023 achter de rug omdat de angst voor een recessie is verdwenen. Er zijn twee factoren die voor koersstijgingen zorgen. De afnemende inflatie zorgt ervoor dat beleggers erop vertrouwen dat de renteverhogingen van centrale banken op hun einde lopen. Hiervan profiteren voornamelijk niet-winstgevende groeiaandelen en staatsobligaties met een lange looptijd. Ook de herstart en het herstel van de economische bedrijvigheid is een belangrijke ontwikkeling die de markten aandrijft.

Wij verkiezen momenteel aandelen uit opkomende markten. In deze markten worden de winstverwachtingen herzien als gevolg van de heropening van China en aandelen zijn relatief aantrekkelijk gewaardeerd. We zijn ook optimistisch over de cyclische segmenten in de aandelenmarkten, waaronder de energie- en de financiële sector. Daarnaast verkiezen we Amerikaanse small caps boven de large caps.

Door de veerkrachtige economie is er een limiet aan de daling van de Amerikaanse staatsobligaties en wij geloven dat dit niveau is bereikt. Vanuit indexperspectief is de stevige groei niet meteen goed nieuws voor aandelen, omdat een meer robuuste groei de kans op inflatie-naschokken vergroot. De rente blijft daardoor langer hoog.

Een solide nominale groei in combinatie met de hoge waarderingen voor wereldwijde aandelen (die grotendeels door een beperkt aantal Amerikaanse aandelen aangedreven worden), zorgt er naar verwachting voor dat grondstoffen voorlopig beter zullen presteren dan wereldwijde aandelen.