Invesco: Economie eurozone beter dan verwacht

Invesco: Economie eurozone beter dan verwacht

Outlook
Outlook vooruitzicht (11) silver lining herstel

De Chief Global Market Strategist van Invesco, Kristina Hooper, denkt dat 2023 helemaal zo slecht nog niet zal uitpakken.

Eurozone herstelt

Hooper zegt dat Eurostat’s flashraming voor het bbp in de eurozone met 0,1% voor het laatste kwartaal beter was dan verwacht en ook hoger dan het kwartaal ervoor. En de eerste schatting van de jaarlijkse groei over 2022 in de eurozone is met 3,5% zelfs indrukwekkend te noemen.

De samengestelde PMI voor de eurozone klom in januari voor het eerst sinds juni weer in het groeigebied en overtrof daarmee de verwachtingen. Bovendien staat de economie van de eurozone er beter voor dan velen hadden verwacht. De kans dat een recessie in de eurozone wordt vermeden neemt toe, terwijl de inflatie gematigd blijft. De energieprijzen zijn aanzienlijk gedaald dankzij een warme winter, besparingsmaatregelen en alternatieve bronnen voor Russische olie en gas zoals de VS, Noorwegen en het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

VS en China

Het Amerikaanse banenrapport verandert de verkrappingscyclus van de Fed niet wezenlijk, hoewel de kans kleiner is geworden dat de Fed de rente later dit jaar verlaagt. Het basisscenario blijft dat het einde van de verkrapping van de Fed in zicht is, al zal het waarschijnlijk nog één of twee renteverhogingen met 25 basispunten duren voor de Fed de pauzeknop echt indrukt.

De officiële Chinese PMI klokte in januari voor de verwerkende industrie af op 50,1, tegen 47,0 in december. De PMI voor de dienstensector was met 54,4 tegenover 41,6 in december zelfs nog beter. Tegelijkertijd heropent het land de grenzen, terwijl dit lang niet voor mogelijk werd gehouden.

De goede hoop van Hooper wordt gedeeld door andere experts.