T. Rowe Price: China kan in 2023 op een omslagpunt komen

T. Rowe Price: China kan in 2023 op een omslagpunt komen

China
China (9) - Azië

Na het congres van oktober is de Chinese regering begonnen om de twee belangrijkste problemen aan te pakken die de Chinese economie en markt de afgelopen 18 maanden omlaag hebben getrokken, stelt Wenli Zheng, Portfolio Manager van het China Evolution Equity Strategy bij T. Rowe Price.

Na het partijcongres in oktober heeft China het zero-covidbeleid versoepeld en moeten nieuwe maatregelen de vastgoedsector stabiliseren.
2023 zou daarmee het jaar van een keerpunt kunnen worden voor China.
China bevindt zich in een andere conjuncturele fase dan andere economieën, kent een lagere inflatie en heeft daardoor ruimte voor stimuleringsbeleid.
Met de institutionele beleggingen op het laagste niveau in vijf jaar en de waarderingen ver onder het gemiddelde, is de risico-rendementverhouding voor Chinese aandelen gunstig.

Volgens Zheng is er ten eerste een duidelijk keerpunt in het covid-beleid en een beter zicht op een exit-strategie. Ten tweede kunnen de 16 maatregelen ter ondersteuning van de vastgoedsector helpen een bodem te leggen in deze markt. Ook proberen de Chinese leiders de geopolitieke situatie te stabiliseren. 
 
Covid: voorbereiding op heropening in 2023 
De aankondiging van ‘20 maatregelen’ op 11 november, gevolgd door meer substantiële versoepelingsmaatregelen op 7 december, wijst volgens Zheng op een duidelijk keerpunt in China's zero-covid-beleid. Zheng denkt dat China klaar is om zijn zero-covid-beleid achter zich te laten. De weg naar heropening is ingeslagen, hoewel het een chaotische rit kan zijn, met veel hobbels onderweg. 
 
Vastgoedsector: naar "L-vormig" herstel
De vastgoedsector is cruciaal voor de Chinese economie: het droeg 10% bij aan het bruto binnenlands product in 2021, zelfs 25% als je de vastgoedgerelateerde toeleveringsketens meetelt. Zheng denkt dat de Chinese vastgoedmarkt over zijn hoogtepunt heen is en dat de vraag op lange termijn waarschijnlijk ongeveer de helft van het cijfer voor 2021 zal bedragen. In 2022 daalde de vraag al sterk. Hij verwacht geen V-vormig herstel van de vastgoedsector, maar wel een stabielere situatie in 2023. De vertraging van het residentieel vastgoed zal onvermijdelijk leiden tot een Chinese groeivertraging in de komende jaren. 
 
 
Geopolitiek: China blijft essentieel voor de wereldwijde toeleveringsketen 
China heeft marktaandeel verloren in arbeidsintensieve sectoren zoals kleding, meubilair en elektronica-assemblage. Anderzijds wint het snel marktaandeel in technologie-intensieve sectoren zoals auto's, uitrusting, elektronische componenten, enz. China's demografie is veranderd van rugwind in tegenwind voor de economie, maar het dividend van de investering in onderwijs en techniek begint nu zichtbaar te worden. Het jaarlijks aantal afgestudeerden in STEM (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) in China ligt hoger dan in de OESO-landen samen.
 
Chinese conjunctuurcyclus zit in unieke fase vergeleken met andere grote economieën 
China bevindt zich momenteel in een heel andere fase van zijn conjunctuurcyclus dan andere grote economieën (figuur 3). Terwijl andere grote economieën de teugels aantrekken om de hoge inflatie te bestrijden, heeft China ruimte om de teugels te laten vieren omdat de inflatie gematigd blijft. Het verschil in inflatie is het gevolg van de verschillende reacties op de pandemie. China's prioriteit tijdens de pandemie was de bescherming van het aanbod, terwijl de consumentenvraag en de werkgelegenheid zwak bleven. 

 
Beleggingsvooruitzichten 
De afgelopen 18 maanden waren uitdagend voor beleggers in Chinese aandelen. Zheng ziet echter de eerste tekenen van een omslag. Met institutionele beleggingen op het laagste niveau in meer dan vijf jaar en cyclisch gecorrigeerde waarderingen ver onder het gemiddelde is de risico/rendementsverhouding gunstig. De Chinese bedrijfswinsten werden in 2022 gedrukt door de pandemie en de problemen in de vastgoedsector. De consensus is dat de groei van de winst per aandeel (WPA) in China in 2023 zal versnellen van 2% in 2022 tot 10% (figuur 4). De wereldwijde groei van de winst per aandeel (MSCI ACWI) zal naar verwachting vertragen van 7,5% in 2022 tot 3,7% in 2023.
 
 

Een evenwichtige en flexibele portefeuille 
Gezien de grote onzekerheden in 2022 heeft T. Rowe Price een evenwichtige, gediversifieerde portefeuille aangehouden om de marktvolatiliteit te kunnen opvangen. Ontwikkelingen die de organisatie op de voet volgt zijn onder meer: 
  • Chinese groeiaandelen die volgens T. Rowe Price sterker uit de economische neergang komen. Voorbeelden hiervan zijn online recruitment, exploitanten van winkelcentra en hotelketens. Covid is voor hen in 2022 een aanzienlijke tegenwind geweest, maar voor 2023/2024 verwacht T. Rowe Price verbetering. 
  • Bedrijven die het goed doen ondanks het zwakke macroklimaat, zoals auto-onderdelen en industriële bedrijven die afhankelijk zijn van de energietransitie, scheepsbouw, oliediensten, enz. 
  • Defensieve bedrijven met een historisch aantrekkelijk totaalrendement en verbeterende vooruitzichten in 2023. Dat omvat GARPY-bedrijven (‘Groei Tegen een Redelijke Prijs en Rendement’) en waardeaandelen in consoliderende sectoren. 
Met verbeterde vooruitzichten rond covid en vastgoed in 2023 en naarmate de economie aantrekt, ziet Zheng aantrekkelijke mogelijkheden in verschillende binnenlandse sectoren - waaronder luxegoederen en -diensten, zakelijke dienstverlening, werving & selectie en reclame, aantrekkelijke mogelijkheden.