Pimco: Inflatie VS hardnekkiger dan verwacht, rente in november ook met 75 bps omhoog

Pimco: Inflatie VS hardnekkiger dan verwacht, rente in november ook met 75 bps omhoog

Inflation United States
Inflatie (04)

De inflatie lijkt langer hoog te blijven en wordt breed gedragen door alle componenten van het mandje van de consumentenprijsindex (CPI). Ook de inflatieverwachtingen zijn gestegen. De Fed zal de rente dan ook in november vermoedelijk met 75 bps verhogen, verwacht Tiffany Wilding, econoom bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

De macrovooruitzichten zijn sterk veranderd sinds de laatste prognoses van de Federal Reserve voor de vergadering van het Federal Open Market Committee in juni. Het inflatiebeeld is verslechterd en ondertussen laten de cijfers een economie zien die weer aantrekt na een zwakke periode in mei en juni. De arbeidsmarkt lijkt ook bijzonder robuust. Voor de Fed reden om de rente gisteren met 75 basispunten te verhogen.

Hoewel de Fed geen krimp van het reële bbp voorspelde, lijkt het er steeds meer op dat economische krimp en een grotere stijging van de werkloosheid precies datgene is wat nodig is om de inflatie terug te dringen. Volgens recente ramingen van de San Francisco Fed ligt de NAIRU (natuurlijke werkloosheid) bijvoorbeeld op 6%, wat erop wijst dat een grotere stijging van de werkloosheid nodig is om grip op de inflatie te krijgen.

Volgens Wilding is nu duidelijk geworden dat inflatie niet uit zichzelf zal dalen en is verdere monetaire verkrapping nodig. “Vooruitkijkend op de komende twee bijeenkomsten menen wij dat op basis van de verwachtingen in november nog eens een verhoging met 75 bps moet worden verwacht, voordat het tempo in december wordt afgebouwd. 75 bps is de nieuwe 25 bps.”